Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie NYT: Când vine vorba de dispreț pentru democrație, Donald Trump are companie
Lumea la zi

Opinie NYT: Când vine vorba de dispreț pentru democrație, Donald Trump are companie

Opinie NYT: Când vine vorba de dispreț pentru democrație, Donald Trump are companie
Sursa foto Arhiva companiei

Este perfect logic să îl tratăm pe Donald Trump ca pe cea mai imediată amenințare la adresa viitorului democrației americane. Donald Trump are un plan ambițios de a transforma funcția prezidențială într-un instrument de „răzbunare” împotriva dușmanilor săi politici și a altor grupuri presupuse a fi indezirabile.

Dar, în timp ce suntem cu ochii pe Donald Trump și pe aliații și facilitatorii săi, este important, de asemenea, să nu pierdem din vedere faptul că atitudinile antidemocratice sunt adânc răspândite în interiorul Partidului Republican. În special, se pare că există o opinie în rândul multor republicani este un vot pentru partid și pentru interesele acestuia. Un vot împotriva lor este un vot care nu contează.

Trebuie amintit faptul că șansele de câștig ale lui Donald Trump sunt unele reale.

Gata cu democrația pentru Donald Trump

Acesta nu este un fenomen nou. Am văzut o versiune a acestuia în cel puțin două ocazii în 2018. În Florida, o majoritate de aproape două treimi dintre alegători au susținut un amendament constituțional de stat. Acest amendament ar pune capăt efectiv privării de dreptul de vot al infractorilor. Alegătorii din Florida au fost cât se poate de clari. Dacă ți-ai ispășit pedeapsa, îți meriți buletinul de vot.

În loc să țină cont de vocea poporului, republicanii din Florida au încercat imediat să o facă inutilă. Ei au adoptat. Guvernatorul Ron DeSantis a semnat un proiect de lege. Acesta a anulat mai mult sau mai puțin amendamentul prin impunerea unui set de cerințe aproape imposibil de îndeplinit de către foștii infractori. Mai exact, alegătorii eligibili trebuiau să plătească orice taxe sau amenzi restante care se aflau în evidență înainte de a li se putea restabili drepturile. Numai că nu exista o evidență centrală a acestor taxe sau amenzi. Statul nu trebuia să le spună foștilor infractori ce datorează, dacă datorează ceva. Puteai să încerci să votezi. Atunci, riscai să fii arestat, condamnat și chiar închis.

În Wisconsin, în același an, alegătorii l-au pus pe Tony Evers, un democrat, la postul de guvernator. Astfel, au pus capăt la opt ani de control republican. Legislativul condus de republicani nu avea puterea de a anula rezultatele alegerilor. Majoritatea impenetrabilă și ultra-aglomerată putea să-și folosească autoritatea pentru a-i lua guvernatorului cât mai multe puteri. Astfel, îi bloca, printre altele, posibilitatea de a se retrage dintr-un proces intentat de stat împotriva Legii privind îngrijirea medicală accesibilă. Alegătorii din Wisconsin ar avea un nou guvernator. Acesta ar fi cât se poate de slab, așa cum ar putea să-l facă republicanii.

Trebuie să luăm în vedere acțiunile lui Donald Trump

Aproape că este de la sine înțeles că ar trebui să includem efortul fostului președinte din 2020. Atunci, el a încercat să anuleze rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020. Acesta este un alt exemplu al voinței Partidului Republican de a respinge orice rezultat electoral care nu îi este favorabil. Și, am avut doar câteva alegeri în acest an. Nu este nevoie de prea mult efort pentru a găsi mai multe din același lucru.

Am scris deja despre încercarea republicanilor din Wisconsin de a anula rezultatele unei curse aprinse pentru un loc la Curtea Supremă a statului. Alegătorii au sprijinit-o în proporție covârșitoare pe candidata mai liberală pentru acest loc, Janet Protasiewicz. A oferit Curții voturile necesare pentru a anula gerrymander-ul care îi menține pe republicanii din Wisconsin la putere în Legislativ chiar și după ce pierd majoritatea voturilor la nivel de stat.

Ca răspuns, republicanii din Wisconsin au lansat un efort de punere sub acuzare a noului judecător pe baza unei acuzații inventate de părtinire. În cele din urmă, partidul a dat înapoi în fața indignării naționale și a pericolului ca orice încercare de a-l înlătura pe Protasiewicz să se întoarcă împotriva electoratului în viitor. Mișcarea reflexivă a partidului de a încerca să anuleze voința electoratului spune tot ce trebuie să știți despre relația Partidului Republican din Wisconsin cu democrația.

Legile din statele americane

Republicanii din Ohio par să împărtășească aceeași atitudine față de alegătorii care aleg să nu susțină prioritățile republicane.

La fel ca în Wisconsin, legislativul din Ohio este atât de bine structurat în favoarea Partidului Republican încât ar fi nevoie de o supermajoritate de voturi democrate, o dată la un secol, pentru a-l înlătura de la putere. Majoritatea legislatorilor din acest stat nu au de ce să se teamă de alegătorii care ar putea să nu fie de acord cu acțiunile lor.

În parte din cauza acestui gerrymander, susținătorii dreptului la avort din acest stat și-au concentrat eforturile asupra unei inițiative de vot. Este posibil ca Legislativul din Ohio să fi fost hotărât să pună capăt accesului la avort în stat – în 2019. Majoritatea republicană a adoptat o așa-numită lege privind bătăile inimii. Aceasta interzicea avortul după șase săptămâni, dar nu și alegătorii din Ohio.

Știu ce vor republicanii?

Republicanii erau conștienți de faptul că majoritatea alegătorilor din statul lor susțineau dreptul la avort. Totuși, aceștia nu erau dispuși să încerce să îi convingă că o interdicție a avortului era cea mai bună politică pentru stat. Republicanii din Ohio au încercat mai întâi să măsluiască jocul. În luna august, legislativul a cerut alegătorilor să se pronunțe asupra unei noi cerințe de supermajoritate pentru inițiativele de votare în vederea modificării Constituției statului. Dacă ar fi fost aprobată, această cerință ar fi oprit în fașă amendamentul privind dreptul la avort.

A eșuat. Săptămâna trecută, locuitorii din Ohio au votat cu o majoritate covârșitoare pentru a înscrie drepturile reproductive în Constituția statului lor. A fost respins legislativul anti-avort. Sau cel puțin așa au crezut.

La nici o zi întreagă după vot, patru reprezentanți republicani ai statului au anunțat că intenționează să facă tot ce le stă în putință pentru a anula amendamentul și pentru a le oferi legislatorilor libertatea totală de a interzice avortul după cum consideră necesar.

„Această inițiativă nu a reușit să menționeze o singură lege specifică. Vom face tot ceea ce ne stă în putere pentru a împiedica ca legile noastre să fie înlăturate la percepția intenției. Am fost aleși pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili din statul nostru și vom continua această muncă”, de arată în declarația lor.

„Noi vom face… după legile noastre”

Observați limbajul: „puterea noastră” și „legile noastre”. Nu există nicio conștientizare aici că poporul din Ohio este suveran și că votul lor de modificare a Constituției statului are o autoritate mai mare decât judecata unui mic grup de legislatori. Acest grup poate că nu este de acord cu faptul că locuitorii din Ohio au declarat nulă și neavenită interdicția republicană privind avortul. Totuși, aceasta este democrația. Dacă acești legislatori doresc să avanseze în eforturile lor de a restricționa avortul, trebuie mai întâi să convingă poporul.

Pentru mulți republicani, din păcate, persuasiunea este o anatemă. Nu are rost să aduci un argument din moment ce ai putea pierde. În schimb, jocul constă în a crea un sistem în care, cap sau pajură, câștigi întotdeauna.

Acesta este motivul pentru care legislativele republicane din întreaga țară au îmbrățișat gerrymanders partizane atât de puternice încât subminează pretenția de guvernare democratică în statele în cauză. De aceea, republicanii din locuri precum Carolina de Nord au adoptat argumente juridice noi și dubioase cu privire la puterea statului. Rezultatul acestora este să concentreze puterea în mâinile acestor legislaturi de stat cu gerrymandare. Acestea le oferă autoritate totală asupra alegerilor și a rezultatelor electorale. Și acesta este motivul pentru care o mare parte a partidului a îmbrățișat deja un candidat la președinție care promite să își urmărească și să își persecute adversarii politici.

Cum este democrația?

Una dintre ideile de bază ale democrației este că nimic nu este definitiv. Înfrângerile pot deveni victorii. În același timp, victoriile pot deveni înfrângeri. Guvernele se schimbă, legile se schimbă și, cel mai important, oamenii se schimbă. Nicio majoritate nu este majoritatea și există întotdeauna șansa ca noi configurații de grupuri și interese să producă noi rezultate.

Pentru ca acest lucru să funcționeze, trebuie să credem că poate funcționa, conform nytimes.com.

Cultivarea acestei credințe nu este o sarcină ușoară. Trebuie să avem încredere în capacitatea noastră de a vorbi unii cu alții, de a lucra unii cu alții, de a ne convinge unii pe alții. Trebuie să ne vedem unii pe alții, într-un anumit sens, ca egali, fiecare dintre noi având dreptul la locul său în această societate. Mi se pare că prea mulți republicani și-au pierdut această încredere.