Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie Financial Times: Nu neglijați șansa unei reveniri a lui Donald Trump
Lumea la zi

Opinie Financial Times: Nu neglijați șansa unei reveniri a lui Donald Trump

Trump Sursa foto Vox
Sursa foto Arhiva companiei

Echipa fostului președinte Donald Trump desfășoară o operațiune mai șmecheră decât în 2016. „Amintiți-vă, amintiți-vă de ziua de 5 noiembrie! Praf de pușcă, trădare și complot”. Așa sună canțoneta tradițională pe care copiii britanici au scandat-o în lunile de noiembrie trecute, în memoria lui Guy Fawkes. El este rebelul care a încercat să arunce în aer parlamentul britanic în 1605.

În aceste zile, însă, aceste cuvinte poartă o întorsătură de secol XXI. Pe 5 noiembrie 2024, America va organiza următoarele alegeri prezidențiale. Totuși, acestea vor fi extrem de controversate.

Donald Trump va avea „o campanie dramatică”

Și, odată cu numărătoarea inversă în curs, există două puncte cheie care trebuie înțelese. În primul rând: în ciuda dramei din jurul administrației fostului președinte Donald Trump – și a propriei sale tentative de insurecție la 6 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile precedente – ar fi o prostie să nu luăm în considerare șansa revenirii sale.

Sondajele naționale sugerează în prezent că Trump se află la egalitate cu Joe Biden în ceea ce privește sprijinul electoratului. Trump îl eclipsează pe actualul președinte în aproape toate statele cheie. Această ultimă constatare contează enorm, având în vedere natura curselor prezidențiale.

Vestea bună este că istoria electorală a SUA arată că sondajele timpurii pot fi uneori greșite. Președinți democrați din trecut, precum Barack Obama și Jimmy Carter, au fost, de asemenea, considerați perdanți înainte de vot. În ambele cazuri, s-a dovedit ulterior că sondajele s-au înșelat.

Iar Donald Trump se confruntă cu mari obstacole. El este implicat în nenumărate acuzații juridice care l-ar putea trimite la închisoare. Donatorii de pe Wall Street se raliază în jurul lui Nikki Haley, rivala sa republicană. Democrați influenți, precum David Axelrod, au sugerat înlocuirea lui Biden cu un candidat mai tânăr pentru a atrage mai mult sprijin din partea alegătorilor. Această intrigă din 5 noiembrie s-ar putea totuși schimba complet.

Chiar dacă Biden va fi înlocuit, Donald Trump ar avea șanse mari la președinție

Dar vestea proastă este că este clar că Trump domină în prezent cursa primară republicană. Ba mai mult, el își păstrează energia retorică și populistă.

Acest potop ar putea să-i oripileze pe mulți. Unele dintre ele au tonuri fasciste. Dar bănuiesc că este catifelat pentru acei alegători americani care urăsc elita și/sau se luptă. La fel de alarmant este și un sondaj recent al FT care spune că doar 14% dintre alegători cred că Biden le-a îmbunătățit viața.

Al doilea punct cheie de care trebuie să ținem cont este că, dacă Trump este candidatul republican din 2024. El va fi mult mai bine organizat decât înainte. Acest lucru ar putea să nu pară evident pentru privitori; după cum descrie jurnalistul Jonathan Karl într-o carte tranșantă, Tired of Winning, la lansarea campaniei sale din 2024 de anul trecut au fost prezenți puțini grei.

Iar campania lui Trump din 2016 a fost haotică. Îmi amintesc foarte bine. La petrecerea din noaptea alegerilor din Manhattan, acoliții săi păreau atât de uimiți de rezultatul neașteptat. Oamenii au intrat fără niciun control de securitate. Când l-am vizitat mai târziu pe Trump la Casa Albă, în 2017, echipa sa era încă atât de înverșunată încât nici măcar nu știa cum să folosească sistemul de rezervare a vizitatorilor.

Ce va fi diferit de această dată în campania lui Trump?

Dar de data aceasta este diferit. În 2017, grupul lui Trump avea o bancă atât de subțire încât a completat cabinetul prin atragerea unor figuri din establishment, precum Gary Cohn, Rex Tillerson și HR McMaster.

Este puțin probabil ca cei mai mulți dintre aceștia să se întoarcă. Singura excepție notabilă este Steven Mnuchin, fostul secretar al Trezoreriei. Acesta s-ar putea întoarce. Dacă este așa, acest lucru va oferi un minim de confort pentru investitori. Mai ales că Trump a delegat anterior o mare parte din procesul de elaborare a politicilor economice și financiare lui Mnuchin. Acesta era considerat o pereche de mâini sigure de către Wall Street.

Dar, dacă va câștiga un al doilea mandat, Trump va apela aproape sigur la figuri mai puțin mainstream pentru a-și echipa cabinetul. În contrast puternic cu 2016, loialiștii săi se pregătesc deja pentru acest lucru. În special, două think-tank-uri cu sediul la Washington – Heritage și America First Policy Institute – se întrec în a dezvolta echipe și politici de tranziție presupuse. Heritage, de exemplu, a publicat un plan de peste 900 de pagini sub eticheta „Project 2025”.

De cine va avea nevoie fostul președinte?

Aceste două grupuri concurează și colaborează, uneori în mod dezordonat. Dar influența lor poate fi văzută pe site-ul Agenda47 a lui Trump, care prezintă promisiuni politice precum planurile de expulzare a imigranților, crearea de orașe de corturi pentru persoanele fără adăpost, relocarea industriei farmaceutice în America, darea afară a birocraților anti-Trump, impunerea mai multor tarife comerciale, reducerea prețurilor la energie și așa mai departe.

Echipele AFPI și Heritage creează, de asemenea, liste de potențiali membri ai staff-ului, bazate nu doar pe competențe, ci și pe simpatiile ideologice (adică dacă sunt loiali lui Trump pe rețelele de socializare). Scopul este de a instala o „armată de până la 54.000 de loialiști pro-Trump, verificată în prealabil, în întregul guvern”, potrivit Axios. Între timp, oficialii pregătesc instrumente juridice pentru a anula Legea de reducere a inflației a lui Biden și pentru a-i expulza din funcție pe birocrații care nu le plac (prin intermediul unui așa-numit proces Schedule F) – pentru a numi doar câteva mecanisme potențiale.

Acest lucru s-ar putea dovedi a fi o pierdere totală de timp. Dar punctul cheie este următorul: indiferent dacă îl urâți sau îl iubiți pe Trump, nu-l subestimați. El chiar ar putea câștiga în 2024. Până atunci, oricine urmărește, trăiește sau investește în SUA ar trebui să urmărească acel site Agenda47. Mai ales dacă vă lasă oripilați – și îngrijorați de noi variante de „trădare și complot”, conform ft.com.