Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie Financial Times: Relațiile dintre Iran și Arabia Saudită au oferit siguranță în Orientul Mijlociu
Lumea la zi

Opinie Financial Times: Relațiile dintre Iran și Arabia Saudită au oferit siguranță în Orientul Mijlociu

steagul iranului si steagul arabiei saudite
Sursa foto: arhiva companiei

Relațiile dintre Iran și Arabia Saudită s-au dovedit a fi o supapă de siguranță neașteptată în Orientul Mijlociu. A trecut un an de când Arabia Saudită și Iranul au făcut anunțul lor surpriză la Beijing despre reluarea legăturilor diplomatice după șapte ani de ruptură.

Mișcarea pragmatică a funcționat în principal pentru a reduce tensiunile dintre cei doi dușmani. Dar puține lucruri de substanță au fost rezolvate, iar apropierea rămâne limitată.

Rezistența mișcării pragmatice

Cu toate acestea, a rezistat șocului războiului din Gaza, unul dintre cele mai cataclismice evenimente din istoria recentă a Orientului Mijlociu. De fapt, s-a dovedit a fi o supapă de siguranță norocoasă, dar esențială. Care a ferit regiunea de o conflagrație și mai largă, cel puțin pentru moment.

Relația a fost, de asemenea, utilă pentru SUA, ca un canal suplimentar de comunicare într-o regiune la limită și un tampon în ceea ce este adesea un triunghi complex între Washington, Riyadh și Teheran.

SUA, discuții secrete cu Iranul

Săptămâna trecută, FT a dezvăluit că SUA au purtat discuții secrete în Oman cu Iranul în ianuarie. Asta pentru a convinge Teheranul să limiteze atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roșie. Discuțiile secrete între America și Iran s-au întâmplat ocazional în trecut.

În special în timpul afacerii Iran-Contra din anii 1980 și mai recent cele care au condus la acordul nuclear din 2015. Cei din Arabia Saudită au fost furioși că au fost lăsați în întuneric atunci. În timp ce discuțiile de deescaladare nu se ridică la același nivel de importanță ca negocierile nucleare, potențialul de deranj rămâne.

Cu excepția acestei ocazii, a spus un oficial superior din regiune, Riyadh a fost informat, nu numai de Washington, ci și de Teheran. În orele și zilele care au urmat atacului Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului, multe erau încă neclare despre procesul de planificare, nivelul de implicare al Iranului și dacă procurorii iranieni erau pe cale să se alăture luptei.

O nouă țintă

Riyadh s-a temut că ar putea deveni din nou o țintă. Israelul avea în plan să lanseze un atac preventiv împotriva Hazbollah în Liban. Până pe 11 octombrie, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a inițiat un apel telefonic cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, primul dintre ei și prima conversație la acest nivel între cele două țări de la întreruperea relațiilor în 2016.

O săptămână mai târziu, ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a călătorit la Jeddah pentru o întâlnire a Organizației Cooperării Islamice. Mesajul Iranului a fost subtil. Dar clar: nu vrem război. Absența acestui canal ar fi implicat un risc considerabil de interpretare greșită a intențiilor diferiților actori din regiune.

Întâlniri între Iran și Arabia Saudită

De atunci, Iranul și Arabia Saudită au avut o serie de întâlniri și vizite. Acest lucru nu a oprit Tehranul să-și desfășoare încet prietenii cu arme în timp ce războiul din Gaza se prelungește. Mai întâi Hezbollah-ul din Liban, apoi milițiile șiiți din Irak și Siria. Și, desigur, Houthi, aparent în sprijinul Hamasului și al palestinienilor. Dar există două războaie care se desfășoară în paralel în Orientul Mijlociu.

Acestea par la fel în titlurile de știri. Dar sunt de fapt separate: campania militară israeliană din Gaza și războiul lent pe care Iranul îl duce prin procură împotriva SUA. Utilizarea de către Republica Islamică a procurorilor, care asigură o primă linie de apărare departe de granițele Iranului, este o artă pe care a perfecționat-o în ultimele patru decenii. Dar care pare să fi atins limitele în ultimele luni.

Păstrarea resursei în regiuni

Iranul este hotărât să-și păstreze principala sa resursă în regiune, Hezbollah-ul. Astfel încât acesta să exercite o reținere surprinzătoare în timp ce Israelul își extinde gama și intensitatea loviturilor sale cu rachete, degradând unele dintre capacitățile grupului de-a lungul graniței și mai departe în interior. Distrugerea infrastructurii civile din sudul Libanului a fost extensivă.

Abordarea Hezbollah-ului a cauzat unele neliniști în cadrul bazei sale de sprijin. În Irak și Siria, milițiile șiiți au atacat forțele americane de 170 de ori în decurs de patru luni. Apoi, pe 2 februarie, SUA au răspuns cu mai multe lovituri de rachetă. Iranul a cerut discret procurorilor să-și tempereze acțiunile. Tehranul s-a ținut și la distanță de Hamas.

Houthi, lăsat în urmă

Asta lasă în urmă Houthi și, desigur, programul nuclear din Iran. Dar aceasta rămâne unul dintre cele mai dificile perioade pentru Tehran. Deoarece riscul de a-și pierde câștigurile regionale considerabile pe care le-a obținut de la începutul războiului din Irak din 2003 este iminent. Este negocierea pentru a menține poziția sa într-o nouă dispunere în Orientul Mijlociu. În care noul său partener apropiat, Arabia Saudită, rămâne deschis normalizării relațiilor cu Israelul în anumite condiții. Inclusiv recunoașterea unui stat palestinian.

Un astfel de scenariu pare inaccesibil în contextul avertismentelor de foamete în Gaza, dar este unul pe care Washingtonul îl urmărește totuși. În cele din urmă, Iranul va trebui să aleagă între a perturba deschis acest lucru și a se confrunta cu consecințe grave, sau a ceda pentru a asigura supraviețuirea regimului, informează ft.com