Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie The Guardian: 2023 a arătat cum sistemul internațional este unul distrus
Lumea la zi

Opinie The Guardian: 2023 a arătat cum sistemul internațional este unul distrus

puterile vest putin businessinsider.com
Sursa foto Arhiva companiei

„Ordinea mondială bazată pe reguli” nu este mai mult decât un mit. Este timpul pentru o revizuire majoră a instituțiilor, de la ONU la CPI. Lumea noastră bazată pe reguli este triumful păcii asupra războiului. Cel puțin, așa a fost spusă povestea în ultimele opt decenii. Promisiunea „niciodată mai mult” a fost rațiunea de a fi a instituțiilor globale.

Printre acestea se află Organizația Națiunilor Unite și Curtea Penală Internațională (CPI), cărora le place să își urmărească istoria până la momentul în care națiunile au ieșit din ruinele celui de-al doilea război mondial și au forjat o pace durabilă. Creșterea libertății și a prosperității a fost înțeleasă ca fiind un produs secundar.

Un sistem internațional distrus de marile puteri ale lumii

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume nu mai cred în această poveste. Promisiunea sa a fost încălcată odată cu revenirea agresiunii la scară largă din partea Rusiei. Aceasta a dus la deteriorarea violenței și instabilității în întreaga lume. Suntem martorii ororilor pe care acest sistem ar fi trebuit să le elimine de mult timp.

În prezent, instituțiile internaționale par acum prea des neputincioase, în cel mai bun caz, pentru a face față celor mai grave provocări ale timpului nostru. În cel mai rău caz, ele sunt complice în a le permite. În condițiile în care încrederea dispare rapid, întregul sistem riscă să se prăbușească. Acest lucru ar însemna întoarcerea la o epocă a imperiilor în care „puterea face dreptate”, iar toată lumea are de suferit.

Acum aud oameni din întreaga lume întrebând cum putem salva sistemul nostru internațional bazat pe reguli. De asemenea, aud frustrări legate de faptul că nu toată lumea pare să fie la fel de implicată în salvarea acestuia. Dar nu putem spera doar să salvăm sistemul internațional existent bazat pe reguli de la crizele la care ne-a condus acest sistem. De asemenea, nici nu ne putem aștepta ca toată lumea să fie pasionată de ceva ce nu consideră că funcționează pentru ei. Dacă poate eșua o dată, va eșua din nou. Are nevoie de o schimbare fundamentală.

Războiul din Ucraina a scos la iveală mult probleme

Războiul de agresiune continuă și barbară a Rusiei împotriva Ucrainei nu doar a rupt sistemul. A exploatat unele dintre numeroasele sale defecte pentru a degrada normele și valorile sale aparent inaplicabile. Dacă acest lucru continuă, în cele din urmă ne vom pierde cu toții interesul de a salva sistemul.

În salvarea unui sistem bazat pe reguli, trebuie să recunoaștem cum, în toată Africa și în unele părți ale Europei, victimele cuceririi imperiale se simt dezangajate de acesta. În mod similar, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, națiunile mai mici din Europa de Est s-au trezit forțate să intre în „sfere de influență”. Acestea au fost supuse unei agresiuni îngrozitoare dezlănțuite asupra lor.

În calitate de persoană care a crescut sub acea ocupație sovietică, înțeleg cum te simți să fii izolat de lume și exclus din deciziile care îți afectează propria viață și pe cei din jurul tău. Lumea noastră bazată pe reguli este de fapt o poveste continuă despre cum ne eliberăm de politica marilor puteri și de mizeria și devastările pe care aceasta le aduce tuturor. Aceasta este o poveste în care putem crede cu toții.

Putem pune capăt definitiv politicii marilor puteri. Trebuie să ne asigurăm că toată lumea are libertatea de a contribui la procesul decizional internațional. În prezent, indivizii, comunitățile, chiar și națiuni și regiuni întregi nu au un cuvânt de spus în deciziile care îi afectează.

Pentru ce este necesar un sistem internațional mai rezistent?

Trebuie să creăm un sistem internațional mult mai rezistent la agresori. De asemenea, acesta trebuie să fie mult mai bine echipat pentru a face față sărăciei, bolilor și crizei climatice. Acesta este motivul pentru care Estonia solicită o nouă discuție globală despre cum să facem lumea potrivită pentru libertate. În primul rând, trebuie să consolidăm ordinea internațională bazată pe reguli. Trebuie să îi recunoaștem defectele și să ne asigurăm că aceasta reflectă mai bine realitățile secolului XXI. Acest lucru include reforma ONU.

Consiliul de Securitate are nevoie de membri permanenți suplimentari pentru a reflecta mai bine lumea noastră modernă. De asemenea, trebuie să i se reamintească faptul că are responsabilitatea principală, nu exclusivă, pentru pacea și securitatea internațională. Trebuie să protejăm lumea de utilizatorii abuzivi ai dreptului de veto. Putem face acest lucru prin sprijinirea inițiativei franco-mexicane privind limitarea dreptului de veto și a codului de conduită al grupului pentru responsabilitate, coerență și transparență. Prevede ca acesta să nu voteze împotriva rezoluțiilor menite să pună capăt atrocităților în masă.

La fel de grav este faptul că CPI a rămas fără jurisdicție asupra crimei de agresiune. Cu toate că aceasta a fost stabilită ca fiind crima supremă a dreptului internațional în cadrul proceselor de la Nürnberg împotriva naziștilor și, în cele din urmă, a fost definită de toate națiunile în 2010.

Un sistem stricat care duce lumea spre prăbușire

Acesta este exemplul cel mai frapant al unui sistem internațional stricat. Acesta permite încălcarea deschisă a celor mai de bază principii internaționale cu impunitate. Statutul de la Roma al CPI trebuie să fie revizuit pentru a asigura răspunderea pentru această crimă fără restricții legale.

În cazul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să abordăm urgent această slăbiciune acum. Adunarea Generală trebuie să preia inițiativa. Aceasta a condamnat deja în mod repetat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, a fost de acord că trebuie să existe responsabilitate pentru crimele internaționale. Pentru a impune acest lucru, trebuie să creeze acum un tribunal special care să se ocupe de crima de agresiune.

În al doilea rând, trebuie să recunoaștem că țările care încalcă cel mai grav angajamentele internaționale față de alte țări sunt, de asemenea, mai susceptibile de a fi încălcat deja propriile angajamente interne față de cetățenii lor. Promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale trebuie să devină o parte naturală a politicii de securitate globală.

Drepturile omului chiar trebuie respectate

Încălcările drepturilor omului nu pot fi pur și simplu ignorate într-o singură țară, când, în realitate, acestea perturbă incluziunea globală și prezintă pericole pentru stabilitatea unui sistem internațional mai larg. În mod fundamental, este vorba despre asigurarea faptului că toți oamenii sunt protejați împotriva violenței. Acest lucru este esențial pentru cei care sunt mai susceptibili de a se confrunta cu riscuri de vătămare ca urmare a activității lor, cum ar fi apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii. Este, de asemenea, esențial pentru grupurile marginale și vulnerabile, cum ar fi femeile și copiii, minoritățile etnice și religioase, refugiații, migranții și persoanele lesbiene, gay, bisexuale și transsexuale.
Este vorba, de asemenea, despre protejarea libertății de exprimare, care include atât libertatea presei, cât și libertatea internetului.

În al treilea rând, trebuie să extindem caracterul incluziv al elaborării politicilor internaționale pentru a face o lume potrivită pentru libertate. Aceasta include posibilitatea ca statele mici și societatea civilă din lume să aibă un cuvânt mai important de spus în chestiuni internaționale care sunt în mod tradițional decise de statele mari și de blocuri, conform theguardian.com.

Cu un sistem nou, oamenii pot avea o viață mai bună

Ne aflăm într-un moment crucial în istoria lumii. Singura certitudine este că acest sistem internațional existent nu mai poate supraviețui neschimbat mult timp. Oricât de provocatoare ar deveni lumea, nu uitați că în timpul celor mai întunecate zile ale celui de-al doilea război mondial a fost dezvoltată lumea bazată pe reguli în actuala sa iterație. În primăvara anului 1941, aproape toată Europa căzuse în mâinile puterilor totalitare. În timp ce victoria aliaților era departe de a fi sigură, reprezentanții națiunilor ocupate și ale aliaților s-au întâlnit în Londra bombardată pentru a – în cuvintele lor – „defini un scop mai creativ decât victoria militară”.

Conversația pe care au început-o a luat amploare la nivel global și a dus la crearea ONU, a cărei cartă au început să o redacteze chiar înainte de Ziua Z, precum și la procesele de la Nürnberg, care au pus bazele dreptului internațional modern și ale CPI.

Această conversație nu ar fi trebuit să fie considerată niciodată încheiată. Nu trebuie să așteptăm o repetare a devastării pe care au îndurat-o ei. Putem și trebuie să continuăm impulsul pe care ei l-au început și să inspirăm o nouă conversație globală pentru a face lumea potrivită pentru libertate.