Infofinanciar > Lumea la zi > OPEC ar putea hotărî reducerea producției de țiței. Acestă măsura poate fi soluția pentru criza prețurilor petrolului
Lumea la zi

OPEC ar putea hotărî reducerea producției de țiței. Acestă măsura poate fi soluția pentru criza prețurilor petrolului

Petrol, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Marți, 4 octombrie, prețul petrolului a înregistrat o ușoară creștere, deoarece se așteaptă că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC+) să se hotărască asupra unei reduceri substanțiale a producției de țiței. OPEC urmează să se reunească miercuri, 5 octombrie.

După ce au înregistrat câștiguri de peste 4%, contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 47 de cenţi, sau 0,5%, la 89,33 dolari pe baril. În timp ce contractele futures pentru țiței din SUA au înregistrat o creștere mai mică, mai exact 31 de cenți  sau 0,4%, la 83,94 dolari pe baril.

Din iunie, prețul petrolului a scăzut patru luni la rând, deoarece blocajele COVID-19 din China, cel mai mare consumator de energie din lume, au redus cererea, influențând în același timp piețele financiare internaționale din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a întăririi monedei americane.

OPEC ar putea hotărî reducerea producției de țiței

Înainte de reuniunea de miercuri, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscuți adesea sub numele de OPEC+, se pare că se gândesc la o reducere a producției de peste 1 milion de bpd, potrivit Reuters.  O sursă din cadrul OPEC a declarat că reducerile voluntare suplimentare efectuate de anumite țări nu sunt incluse în acest număr. Potrivit lui Dennis Kissler, vicepreședinte senior de tranzacționare la BOK Financial, majoritatea traderilor anticipau reduceri de aproximativ 50.000 bpd.

Dacă va fi acceptată, aceasta va fi a doua lună consecutivă de reduceri ale producției grupului, după o scădere de 100.000 bpd luna trecută.”După un an în care a tolerat prețuri extrem de ridicate, obiective ratate și piețe extrem de restrânse, alianța (OPEC+) se pare că nu are nicio ezitare când vine vorba de a acționa rapid pentru a susține prețurile pe fondul deteriorării perspectivelor economice”, a declarat analistul de piață al Oanda, Craig Erlam.

Măsura OPEC poate fi soluția pentru scădere prețului la petrol

Potrivit a două surse din cadrul grupului de producători, OPEC+ și-a ratat obiectivele de producție cu aproximativ 3 milioane de bpd în iulie, deoarece sancțiunile impuse unor membri și investițiile limitate ale altora au împiedicat eforturile de creștere a producției. Un sondaj preliminar realizat de Reuters a indicat că stocurile de țiței ale țării ar fi crescut cu aproximativ 2 milioane săptămâna trecută. Potrivit unei surse de pe piață care utilizează datele Genscape, centrul de depozitare Cushing, Oklahoma, a înregistrat o creștere de 730.297 de barili, până la 29,6 milioane de barili în stocuri.

Deși sunt posibile creșteri pe termen scurt ale prețului prompt al petrolului Brent, îngrijorările legate de o recesiune globală vor limita probabil creșterile, potrivit companiei de consultanță FGE. „În cazul în care OPEC+ decide să reducă producția pe termen scurt, creșterea rezultată a capacității de rezervă a OPEC+ va exercita probabil o presiune mai mare în jos asupra prețurilor pe termen lung”, se arată într-o notă de vineri.

Luni, indicele dolarului a scăzut pentru a patra zi consecutiv, după ce a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. O monedă mai slabă ar putea crește cererea de petrol și menține prețurile. Potrivit Goldman Sachs, reducerea producției de către OPEC și aliații săi ar putea contribui la inversarea ieșirii semnificative a investitorilor în petrol, care a făcut ca prețurile să nu mai corespundă fundamentelor.