Infofinanciar > Lumea la zi > Omul care a urcat muntele Everest de 26 de ori
Lumea la zi

Omul care a urcat muntele Everest de 26 de ori

serpa
Foto: youtube.com

Pentru cei mai mulți dintre alpiniști, a urca pe Everest rămâne un vis neîmplinit. La polul opus există o singură persoană care escaladat Muntele Everest de 26 de ori.

La 52 de ani, Kami Rita a escaladat recent masivul cu o altitudine de 8.848,86 de metri pe traseul tradiţional de pe coasta sud-estică, în fruntea unui grup format din alţi 10 şerpaşi.

Un om deosebit

”Kami Rita şi-a doborât propriul record şi a stabilit un nou record mondial în alpinism”, a spus Taranath Adhikari, director general în Ministerului de Turism, în capitala Kathmandu. Soţia lui Kami Rita, Jangmu, a declarat, la rândul ei, că este fericită de realizările soţului, șerpașul.

Ruta de căţărare utilizată de Kami Rita a fost inaugurată de neozeelandezul Sir Edmund Hillary şi de şerpaşul nepalez Tenzing Norgay în 1953 şi este în continuare cea mai populară.

Bani de pe urma curajoșilor

Anul acesta, Nepal a emis 316 permise de escaladă pe Everest în vârful sezonului, care durează până în luna mai, în comparaţie cu 408 anul trecut, cel mai ridicat număr de până acum.

Autorităţile din Nepal, ţară care depinde puternic de prezenţa alpiniştilor pentru schimburile valutare, au fost criticate pentru că au permis supraaglomerarea, care a dus la mai multe decese ale unor alpinişti pe munte, în 2019.

Everestul a fost escaladat de 10.657 de ori de la prima cățărare, în 1953, și 311 de alpiniști au decedat până în prezent, potrivit unei baze de date referitoare la Himalaya.

Cinci curiozități despre Vârful Everest

Există o mulțime de detalii impresionante, dar mai puțin cunoscute, despre cel mai înalt pisc din lume, cunoscut în nepaleză ca Sagarmatha. Iată câteva dintre ele:

  1. Everest ajunge până în stratosferă, așa că alpiniștii care îl escaladează se confruntă cu vânturi extreme. Viteza medie a vântului este de 160 de kilometri pe oră și poate ajunge până la 280 de kilometri pe oră. Asta înseamnă puțin mai mult decât un uragan de categoria cinci, cum a fost uraganul Katrina, care a lovit SUA în 2005 (cu vânturi de 250 kilometri pe oră).
  2. În medie, alpiniștii ard între 6.000 și 10.000 de calorii pe zi și până la 20.000 când urcă pe vârf.
  3. Până în 2017, aproximativ 290 de oameni au murit încercând să ajungă pe vârf. Rămășițele lui Tsewang Paljor, un alpinist care a murit în viscol în 1996, sunt cele mai cunoscute. În ziua în care a murit, purta bocanci verzi, așa că a fost poreclit „Bocanci Verzi”.
  4. Pe Everest, temperatura nu crește peste limita de îngheț nici măcar vara. În orice perioadă a anului, temperatura de pe Everest este sub limita de îngheț. Media este între -15 și 0 grade Celsius, însă poate ajunge până la -24 de grade Celsius.
  5. Înălțimea Everestului este puțin mai mică decât altitudinea la care zboară avioanele. Altitudinea obișnuită de zbor a unui avion comercial, de linie, poate fi de 10.000 sau 10.600 de metri. Diferența dintre Vârful Everest și altitudinea de zbor a unui avion este de doar 900-1.000 de metri.