Infofinanciar > Lumea la zi > Companiile chineze dețin o treime din piața europeană a autobuzelor electrice! Poducătorii locali sunt revoltați pe UE
Lumea la zi

Companiile chineze dețin o treime din piața europeană a autobuzelor electrice! Poducătorii locali sunt revoltați pe UE

autobuze microbuze turcia (sursă foto: stokedtotravel.com)
sursa foto arhiva companiei

Companiile chineze dețin o treime din piața europeană a autobuzelor electrice, iar producătorii locali de autobuze doresc ca UE să se implice.
Constructorii de automobile, guvernele și Comisia Europeană sunt din ce în ce mai îngrijorați de mașinile chinezești alimentate cu baterii, dar mai există o altă amenințare care planează asupra transporturilor: autobuzele urbane electrice.

Liderii europeni se întâlnesc în această săptămână cu liderul suprem chinez Xi Jinping, care vineri a încheiat o vizită în Franța, Serbia și Ungaria. Un punct de tensiune acerbă în timpul vizitei a fost ancheta UE cu privire la faptul că vehiculele electrice chinezești sunt subvenționate în mod incorect.

O cincime din vehiculele electrice vândute în Europa proveneau din China

Anul trecut, o cincime din vehiculele electrice vândute în Europa proveneau din China, iar ONG-ul ecologist Transport & environment se așteaptă ca acest procent să crească la un sfert în acest an.
Există preocupări similare în ceea ce privește sectorul autobuzelor: China s-ar putea folosi de amploarea pieței sale interne, unde aproape toate autobuzele sunt electrice, și de costurile sale de producție mai mici pentru a zdrobi rivalii europeni. Dar, deocamdată, Bruxelles respinge apelurile industriei de a examina producătorii chinezi de autobuze pentru subvenții nedrepte.

„Printre amenințările la adresa competitivității industriei se numără concurența acerbă la nivel mondial, producătorii chinezi de autobuze câștigând deja de câțiva ani cote de piață în UE”, a declarat Thomas Fabian, șeful departamentului pentru vehicule comerciale din cadrul ACEA, grupul de lobby auto din UE.

Industria se schimbă rapid datorită deciziei UE de a interzice vânzarea de autobuze cu emisii de CO2 până în 2035, cu un obiectiv intermediar de reducere a emisiilor de 90% în 2030. Acest lucru determină creșterea pieței pentru autobuzele care nu utilizează combustibili fosili și, în special, pentru autobuzele electronice.

Autobuzele urbane se află în fruntea electrificării – spre deosebire de autocarele de cursă lungă, acestea circulă pe rute fixe, au distanțe de deplasare mai mici și pot fi reîncărcate cu ușurință, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Și acesta este un sector în care companiile chineze sunt jucători puternici, potrivit POLITICO.

5.107 autobuze electrice vândute

Anul trecut, primii 12 producători de pe continent au vândut 5.107 autobuze electrice, aproape o treime dintre acestea fiind produse de Yutong, BYD și BYD, precum și de societatea mixtă a BYD cu Alexander Dennis din Marea Britanie și Zhongtong, potrivit unui raport realizat de Chatrou CME Solutions.
Dar acest procent este în scădere față de nivelul de control al companiilor chinezești care dețineau 41% din piață în 2022. Cota lor a scăzut datorită unei creșteri a producției de autobuze electronice de către MAN din Germania și Solaris din Polonia, o filială a CAF din Spania.

Producătorul de vehicule grele Daimler Truck a descris piața autobuzelor ca fiind „o industrie foarte competitivă și sensibilă la preț”.

Marca chineză de vehicule electrice BYD este o prezență în creștere. Acesta are planuri ambițioase pentru piața de vehicule electrice și este un jucător dominant în domeniul autobuzelor electrice, având fabrici în Marea Britanie, Olanda și Ungaria.
În ianuarie, BYD a reușit să obțină un contract pentru 92 de autobuze în valoare de 43 de milioane de euro pentru compania de transport în comun De Lijn, deținută de guvernul flamand – o pierdere dureroasă pentru producătorii locali precum Van Hool sau producătorul olandez de autobuze VDL Bus & Coach. Contractul conține o clauză suplimentară pentru furnizarea unui total de 500 de autobuze în viitor, ceea ce ar aduce BYD 234 de milioane de euro.

Van Hool și-a declarat luna trecută falimentul.

VDL susține că BYD este puternic subvenționat de guvernul chinez. „Pentru a permite o concurență loială și pentru a restabili condițiile de concurență inegale, susținem de ani de zile o acțiune din partea UE”, a declarat Miel Timmers, purtător de cuvânt al VDL.
BYD nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Fabian, de la ACEA, a declarat că factorii de decizie politică au responsabilitatea de a se asigura că producătorii de autobuze vor putea continua să „concureze pe un teren de joc echitabil”.

Până în prezent, Comisia Europeană nu și-a dezlănțuit inspectorii de concurență asupra sectorului autobuzelor în același mod în care a făcut-o cu mașinile electrice – un sector economic mult mai mare.

Companiile europene speră că Bruxelles-ul va supraveghea îndeaproape piața.

„Piețele UE sunt disponibile pentru orice companie care respectă reglementările europene. Suntem convinși că autoritățile europene din domeniul concurenței se vor asigura că și în viitor concurența va fi corectă”, a declarat un purtător de cuvânt al Volvo.