Lumea la zi

Olaf Scholz recunoaște că încă îi cere ajutorul Angelei Merkel. Relația celor doi este bună „și va continua să fie așa”, spune cancelarul

Merkel și Scholz sursa foto G4Media.ro
sursa foto G4Media.ro

Este un dialog dincolo de liniile de partid – și la cel mai înalt nivel: Cancelarul federal Olaf Scholz a declarat că va continua să poarte discuții regulate cu predecesoarea sa. Dar nu doar cu ea, arată cotidianul german Spiegel.

Uneori nu există niciun răspuns. Cu ceva timp în urmă, fostul cancelar german Angela Merkel a răspuns cu un laconic „da, exact” la afirmația autorului SPIEGEL Alexander Osang că probabil nu dorește să vorbească despre discuțiile cu succesorul său, Olaf Scholz . Cei doi s-au așezat împreună pe scena Berliner Ensemble, unde Merkel dorea să prezinte o carte cu texte de discursuri importante – și să discute despre perioada de după încheierea cancelariei sale. Râsete în public, subiect închis.

La rândul său, Scholz a recunoscut cel puțin că, de fapt, poartă discuții regulate cu Merkel, aparent până în prezent, și că primește sfaturi și de la predecesoarea sa. Dar chiar și actualul cancelar a rămas vag în privința detaliilor. Amândoi se cunosc de mult timp și au lucrat întotdeauna bine împreună, deși fac parte din partide diferite, a declarat Scholz vineri seară la un eveniment organizat de rețeaua editorială Germania (RND) la Leipzig. „Și va continua să fie așa”.

De fapt, Merkel nu comentează în mod public problemele politice actuale. Este considerat un obicei politic ca foștii cancelari să rămână în mare parte departe de afacerile politice curente de zi cu zi. La prezentarea cărții deja menționată, fostul cancelar a declarat că a dorit să se bucure de libertate după 16 ani de serviciu. „Nu m-am ferit niciodată de responsabilitate”, spune Merkel. Dar acum nu trebuie să comenteze „dacă biletul de 9 euro este o idee bună”.

„A fost cu adevărat o seară plăcută”

Pe lângă Merkel, s-a consultat și cu multe alte persoane, a explicat succesorul ei, Scholz – „mult dincolo de partidele aflate la guvernare”. Politicianul SPD a recunoscut că starea sa, la aproape un an de la preluarea mandatului, a fost umbrită de războiul din Ucraina și de consecințele pentru Germania. „Bineînțeles, starea mea de spirit este foarte influențată de acest război teribil care are loc în Europa. Pentru că asta trebuie să fie în mintea noastră: Imperialismul s-a întors în Europa”, spunea Scholz. „Tocmai am avut un comitet de coaliție în care nu am avut nicio problemă, doar am vorbit frumos unii cu alții, și a fost o seară foarte plăcută.”

De altfel, la evenimentul RND, Scholz a contrazis și teza fostului ministru de externe Joschka Fischer potrivit căreia Cancelaria ar fi o „zonă a morții”. „Nu mă simt singur”.