Infofinanciar > Lumea la zi > Olaf Scholz, apel la un acord cu privire la migrație! Mesaj important al liderului german de Ziua Europei
Lumea la zi

Olaf Scholz, apel la un acord cu privire la migrație! Mesaj important al liderului german de Ziua Europei

Olaf Scholz Sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Marți, cancelarul german Olaf Scholz i-a îndemnat pe partenerii din UE să lucreze „cu toate forțele” pentru a finaliza o reformă a normelor privind migrația în cadrul blocului comunitar înainte de alegerile europene de anul viitor, făcând totodată apel la încheierea rapidă a unor noi acorduri comerciale. 

Luând cuvântul la Parlamentul European de la Strasbourg cu ocazia Zilei Europei, 9 mai, Scholz a lăudat un acord recent la care au ajuns legislatorii, care revizuiește pactul UE privind azilul și migrația. El a pledat „urgent” pentru ca toate instituțiile UE să ajungă acum la un acord comun înainte de alegerile pentru Parlamentul European din primăvara anului viitor. 

Acest lucru ar deschide oportunități economice pentru țările Uniunii Europene 

„Putem profita de un lucru chiar mai mult decât înainte: În multe părți ale Europei, avem acum nevoie urgentă de lucrători, de asemenea din țări terțe”, a declarat Olaf Scholz. Remarcile lui Scholz vin pe fondul unui aflux tot mai mare de migranți ilegali în UE, precum și a provocării pe care o reprezintă faptul că multe țări, precum Marocul, sunt reticente în a primi înapoi cetățenii ale căror cereri de azil au fost respinse în Europa. 

În timpul discursului său de la Strasbourg, Scholz a avertizat, de asemenea, că China devine „fără îndoială” din ce în ce mai mult un concurent și un rival pentru UE și a cerut încheierea „rapidă” a acordurilor comerciale ale UE cu Mercosur, Mexic, India, Indonezia, Australia și Kenya. 

UE nu trebuie să continue negocierile „timp de ani de zile fără rezultate”, altfel alte țări, precum China, vor stabili viitoarele standarde globale de mediu și sociale, a subliniat Scholz. Aceste remarci au fost îndreptate în special către acordul cu blocul sud-american Mercosur, care este în curs de negociere de aproape 25 de ani și pe care țări precum Germania doresc să-l adopte în cele din urmă în cursul acestui an. 

Liderii parlamentari îi reproșează lui Scholz mai multe ipostaze recente 

Într-un atac verbal la adresa Chinei, Scholz a declarat că dorește ca acordurile comerciale ale UE să fie „echitabile”, ceea ce înseamnă că prelucrarea materiilor prime ar trebui să aibă loc în țările de origine, astfel încât economiile locale să beneficieze și ele de pe urma comerțului, „și nu în China sau în altă parte”. În timpul unei dezbateri în Parlament care a urmat discursului lui Scholz, unii parlamentari europeni l-au criticat pe cancelar, satirizând poziția guvernului german în legătură cu diverse poziții pe care le-a luat recent. 

„Există îndoieli cu privire la rolul guvernului german ca partener de încredere în Europa”, a declarat eurodeputatul german Terry Reintke, co-președinte al Verzilor, potrivit POLITICO.

Referindu-se la recenta încercare a Germaniei de a bloca o interdicție a UE privind motorul cu combustie, Reintke a spus: „Cancelarul nu face nimic și se ascunde în spatele partidelor de coaliție care au irosit încrederea partenerilor europeni”. Verzii fac parte din coaliția de guvernare din Germania, alături de social-democrații de centru-stânga ai lui Scholz și de Democrații Liberi, orientați spre afaceri. 

„Avem nevoie de un cancelar german care să gândească și să acționeze într-un mod european”. Manfred Weber, liderul grupului de centru-stânga al Partidului Popular European din Parlament, a avut, de asemenea, cuvinte ascuțite, în special cu privire la întârzierea Germaniei în furnizarea de arme, în special tancuri de luptă, către Ucraina. „Multe poziții la care ajunge guvernul dumneavoastră, vin prea târziu și au prea puțină ambiție – Europa are nevoie de semne clare din partea Berlinului”. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.