Infofinanciar > Lumea la zi > Oficialii turci avertizează. S-ar putea declanșa un nou război regional și global
Lumea la zi

Oficialii turci avertizează. S-ar putea declanșa un nou război regional și global

Țara care trebuie să se pregătească de noi creșteri ale inflației
Sursa foto: arhiva companiei

Continuarea conflictelor armate din Ucraina și Gaza riscă să se transforme într-un război regional și global, a avertizat șeful diplomației turce. El a făcut apel apel la comunitatea internațională să-și asume responsabilitatea pentru o încetare imediată a focului în ambele teatre de conflict.

„Există riscul extinderii războiului [dintre Rusia și Ucraina]. Precum și al utilizării armelor de distrugere în masă. Au trecut doi ani și jumătate, iar acest război trebuie să înceteze. Regiunea noastră are nevoie de pace și confort”, a declarat ministrul de externe Hakan Fidan în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul de externe ceh Jan Lipavsky, aflat în vizită în 25 iunie în capitala Ankara.

Discuții pe teme bilaterale

Cei doi miniștri de externe au purtat discuții pe teme bilaterale și au făcut schimb de opinii cu privire la chestiuni regionale și globale. Inclusiv ocupația rusă în curs de desfășurare a Ucrainei și ofensiva Israelului asupra Gaza.

„Ca Turcie, viziunea noastră stipulează încetarea tuturor războaielor. Fie că este vorba de Orientul Mijlociu sau de nord”, a declarat Fidan.

Reiterând sprijinul neclintit al Turciei pentru integritatea teritorială a Ucrainei și denunțarea ocupării acesteia de către Rusia, ministrul a spus: „Cu toate acestea, acest război se extinde dincolo de Rusia și Ucraina. Războiul nu poate fi extins la alte teritorii. Dar riscurile globale sunt în creștere. Există o diviziune mai profundă în lume”.

Propria alianță

Rusia își construiește propria alianță. Iar alianța occidentală capătă o nouă formă din cauza acestui război, a subliniat înaltul diplomat turc. „După doi ani și jumătate de război, există o remiză între cele două părți. O încetare a focului și începerea negocierilor de pace ar fi utile”, a sugerat el. Oficialul a reiterat apelul său către comunitatea internațională de a-și asuma responsabilitatea și de a intra în acțiune în acest scop.

Fidan a reamintit că Turcia solicită, de asemenea, o încetare imediată a focului în cazul agresiunii israeliene împotriva palestinienilor din Gaza.

„Epurarea etnică israeliană în Gaza continuă. Israelul comite o nouă crimă de război la fiecare două zile”, a evidențiat Fidan. El a subliniat importanța recunoașterii Palestinei ca stat de către toți membrii comunității internaționale.

Turcia nu va uita

„Turcia nu va tăcea niciodată împotriva eforturilor Israelului de a ocupa și fura pământurile Palestinei. Vom folosi toate mijloacele diplomatice în fiecare platformă”, a declarat el.

La rândul său, Lipavsky a salutat cooperarea bilaterală în creștere dintre cele două țări și a promis să crească în continuare volumul schimburilor comerciale, care a ajuns la 6 miliarde de dolari anual.

„Mulțumim Turciei pentru deciziile sale curajoase cu privire la ocupația rusă a Ucrainei. Voi ajutați și sprijiniți Ucraina. Sprijinirea Ucrainei înseamnă, de asemenea, sprijinirea Republicii Cehe și a Europei”, a declarat el, conform hurriyetdailynews.com