Infofinanciar > Info > Oficialii de la Apărare, despre atacul rușilor de pe Dunăre: „Armata României rămâne fermă”
Info

Oficialii de la Apărare, despre atacul rușilor de pe Dunăre: „Armata României rămâne fermă”

atac cu drone port ucrainean Reni Sursă foto Ziuadeazi.md
Sursă foto: Ziuadeazi.md

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat pe data de 24 iulie că situația de la granița cu Ucraina a fost evaluată, iar atacurile cu drone ale trupelor rusești asupra portului ucrainean Reni „nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”. 

MApN a transmis aceste date ca răspuns la informațiile publicate de Comandamentul Operațional „Sud” al armatei ucrainene conform cărora ținta atacurilor nocturne realizate prin intermediul dronelor Kamikaze rusești din regiunea Odesa au avut ca țintă infrastructura portuară de la Dunăre. 

Daunele sunt semnificative 

„În urma loviturilor, a fost distrus un hangar cu cereale, au fost avariate rezervoare pentru depozitarea altor tipuri de mărfuri, a izbucnit un incendiu într-unul din spațiile de producție, care a fost eliminat cu promptitudine”, a precizat sursa citată. La aceste informații Comandamentul Operațional „Sud” al armatei ucrainene a adăugat și că patru angajați portuari au fost răniți ca urmare a atacului de noaptea trecută. 

Unele imagini apărute pe aplicațiile de socializare, realizate din Galați arată cum loviturile dronelor ating portul ucrainean Reni, aflat la doar 3 kilometri de vărsarea Prutului în Dunăre, și la o distanța de 22 de kilometri de orașul nostru.  

Potrivit Forțelor Armate ucrainene, trei drone rusești lansate au fost doborâte, însă altele au lovit din plin portul. Serhii Bratciuk, președintele Consiliului Public din cadrul administrației regionale din Odesa a explicat că rușii au lansat multiple astfel de drone în cadrul atacurilor țintite asupra infrastructurii ucrainene de cereale. 

România este înconjurată de atacuri 

„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei. 

În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României. 

Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate. 

Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate și cu cele din NATO, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră”, precizează MApN prin intermediul comunicatului de presă publicat astăzi, potrivit G4Media.