Info

OFICIAL! Pensia NU va crește cu 15%! Veniturile românilor, o „licitație” pentru guvernanți?

pensii realitatea.net
sursa realitatea.net

Adrian Câciu, Ministrul de Finanțe, a declarat miercuri, 16 noiembrie, în urma ședinței de Guvern, că punctul de pensie nu va crește cu 15%, ci întregul pachet de sprijin acordate pensionarilor va cuprinde această valoare. Ministrul spune că neînțelegerea a fost cauzată de către licitația pe pensii făcută de politicieni.

„Mi-aş fi dorit să nu se ajungă aici, dacă politicienii nu ar fi făcut licitaţie pe pensii, până acum decizia era luată”, spune Adrian Câciu. Ministrul a explicat că pensiile sunt plătite din venituri de contribuție, iar de aceea există un deficit la fondul de pensii, pe care România este acum obligată sa îl reducă, fiind introdusă în trecut în procedură de deficit excesiv. Câciu a adăugat că statul face tot ce poate pentru a-i ajuta pe pensionari:  „România este obligată să reducă deficitul, nu are spaţiul pe care îl are orice altă ţară când vrea să îşi ajute cetăţenii dar cu toate acestea, face toate eforturile să îi ajute”.

Ministrul a subliniat importanța ajutării pensionarilor, declarând că este datoria statului să se asigure că persoanelor în vârstă li se acordă tot ajutorul necesar pentru un trăi comod în contextul economiei actuale: „este dreptul lor de a fi ajutaţi în faţa erodării puterii de cumpărare”. Cu toate acestea, acesta explică motivul pentru care deficitul de pensii nu poate crește, argumentând că indicatorii macroeconomici pe care îi comportă deficitul la fondul de pensii trebuie luați în considerare când se iau astfel de decizii. În cazul în care deficitul de pensii crește, Comisia Europeană se implică: „pentru că dacă îl creşti, ai un răspuns de dat la Comisia Europeană care nu cred că poate fi unul pozitiv în condiţiile în care alcineva ne-a introdus în procedură de deficit excesiv”.

Cum vor crește pensiile

Adrian Câciu a declarat că valoarea de 15% este acordată pachetului de cheltuieli creat pentru ajutorul pensiilor, însă felul în care acesta se va construi va ține cont atât de nevoile individule ale cetățenilor, cât și de legislație, care trebuie urmată. Ajutoarele acordate pensionarilor nu au fost nici până în acest moment decise, așteptându-se un răspuns în coaliție, care ar putea încheia într-un final disputa.

Problema principală discutată de coaliție este aceea de a găsi o modalitate prin care pensionarii cu venituri mici și medii ar fi cei câștigați, iar de aceea se propun numerate simulări prin care aceștia ar putea fi protejați de „avalanșa creșterii prețurilor”. Ministrul de Finanțe ia apărarea celor cu venituri mici: ”Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, pe bogaţi nu, cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit”.