Info

Ce tarife vor plăti românii la facturile de curent din 2023. Anunț din partea liderilor coaliției

Ciucă și Ciolacu, Sursă foto: Evenimentul Zilei
Sursă foto: Evenimentul Zilei

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a oferit mai multe declarații joi în privința modului în care va fi tarifată energia electrică în următoarele facturi. Totodată, liderul social-democrat a oferit detalii despre noile măsuri ce vor fi luate de Guvern. În plus, Nicolae Ciucă a transmis că plafonarea prețurilor la curent va fi prelungită și pe parcursul anului 2023.

„Rămân în continuare la părerea că problema energiei este problema numărul unu pe care o avem cu toții. Săptămâna următoare, printr-un act normativ, în guvern, și amendamente făcute la Ordonanța 119, o să intrăm într-o zonă predictibilă și într-o zonă în care energia va fi mai ieftină.

Nu cred că un ministru al Partidului Social Democrat își poate permite o decizie cum a făcut ministrul Energiei, să liberalizeze prețurile, mințind românii. Și de un an de zile ne confruntăm cu cele mai mari prețuri la energie din ultimii 70 de ani”, a susținut Marcel Ciolacu.

Piața energiei, reglementată

Coaliţia de guvernare a decis, după mai multe discuții și negocieri, să reglementeze piața de energie de anul viitor în proporție de 80%. Această decizie va duce automat la plafonarea prețului la energie electrică cu același procent. Restul de 20% va fi lăsat la libera negociere pe piața bursieră.

De asemenea, în Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern, se stipulează faptul că tarifele stabilite anul acesta pentru consumatorii casnici vor fi menţinute şi anul viitor. Astfel, cei care au un consum până la 100 de kilowaţi pe lună vor plăti 68 de bani pe kilowat oră, în timp ce consumatorii care au folosit între 100 şi 255 de kilowaţi pe lună, vor scoate din buzunar 80 de bani pe kilowatt oră.

Însă, în lege se va introduce un tarif maxim de 1,3 lei pe kilowatt pentru marii consumatori şi pentru cei care depăşesc pragul de 255 de kilowaţi pe lună, scriu cei de la Antena 3.

Plafonarea rămâne și în 2023

Premierul României, Nicolae Ciucă, a susținut că plafonarea prețurilor la energia electrică va rămâne valabilă și începând de anul viitor, timp de un an. De asemenea, liderul PNL a spus că producătorii vor fi impozitați, iar banii obținuți vor fi folosiți pentru compensare.
„Concluziile au fost stabilite nu neapărat ieri. Ieri a fost decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate și date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituțiile care lucrează în domeniu și au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din țara noastră. Am convenit că vom continua să asigurăm prețurile de 0.68 de bani pentru cetățenii care consumă până în 100 de KW, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de KW, același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 de KW, până la acest plafon dar ceea ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o, de 1,3 lei”, a precizat Ciucă.

De asemenea, oficialul a mai transmis că tariful pentru IMM-uri va fi de un leu/KW, în timp ce pentru marii consumatori, acesta va fi de 1,3 lei.

„Producătorii sunt cei care beneficiază în acest moment de anumite venituri suplimentare iar la producători, peste anumite niveluri de preț, se va impozita astfel încât banii obținuți din impozitul la producători să putem acoperi sumele pe care le folosim la compensare”, a mai susținut premierul.

„Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare, numai anul acesta am venit cu a treia Ordonanță, e nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetățenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile și este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”, a mai spus premierul, întrebat fiind dacă aceste măsuri vor fi aplicate până în anul 2025.