Infofinanciar > Lumea la zi > Ocupație cu beneficii. Rușii naționalizează proprietăți de stat în Ucraina.
Lumea la zi

Ocupație cu beneficii. Rușii naționalizează proprietăți de stat în Ucraina.

Foto: puterea.ro

Presa internațională notează o nouă mișacre rusească în Ucraina: Administrația prorusă anunță ”naționalizarea” proprietăților de stat din Zaporojie.

”Regiunea eliberată Zaporojie naţionalizează proprietăţile statului ucrainean. Decretul în acest sens a fost semnat de şeful administraţiei militaro-civile a regiunii”, a declarat pe Telegram unul dintre membrii săi, Vladimir Rogov.

”Astăzi, şeful administraţiei militaro-civile a regiunii Zaporojie, Evgheni Baliţki, a semnat un decret de naţionalizare a bunurilor aparţinând Ucrainei la data de 24 februarie 2022”, a declarat și Andrei Trofimov, adjunctul şefului acestei administraţii, citat de agenţiile ruse.

Ocupație cu beneficii. Grase

Măsura priveşte ”terenurile, resursele naturale, infrastructurile sectoarelor strategice ale economiei”, spune acest oficial.

Totuși, este neclar dacă ”naționalizarea” include și  nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina şi din Europa. Centrala se află tot sub controlul forțelor ruse.

De altfel, cam toată regiunea este în mare parte ocupată de Moscova, şi este vecină cu regiunea Herson, și ea, în cea mai mare parte, sub control rus.

Unul dintre negociatorii ruşi privind conflictul din Ucraina a evocat organizarea viitoare a unui referendum în teritoriile ocupate de ruşi, în vederea unei anexări, care ar putea avea loc în iulie.

Controlul Rusiei asupra litoralului Mării Azov (Herson, Zaporojie şi Doneţk), inclusiv a portului Mariupol, ar permite Moscovei să formeze un pod terestru pentru a lega teritoriul rus de peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Importanța centralei nucleare de la Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie generează o cantitate importantă din electricitatea produsă în Ucraina, capturarea sa de către forțele armate ruse ridicând semne de întrebare privind capacitatea Kievului de a asigura în continuare utilitățile necesare locuitorilor țării.

Această centrală din apropierea orașului Enerhodar aflat pe malul Niprului este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua cea mai mare din lume. Ea are 6 reactoare, fiecare generând 950MW de electricitate pentru un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe.

Centrala de la Zaporojie se află la aproximativ 200 de kilometri de Donbas și 550 de kilometri sud-est de Kiev.

Construită între 1984 și 1995, centrala nucleară de la Zaporojie genera pe timp de pace 20% din cantitatea totală de electricitate produsă în Ucraina și aproape jumătate (site-ul power-energy.com estimează procentul la 40%) din energia generată de centralele nucleare ucrainene.

Astfel, dacă Rusia va închide complet centrala, sistemul energetic al Ucrainei va avea serios de suferit, cu implicații atât asupra civililor, dar și a altor structuri strategice.