Lumea la zi

Obsesia Chinei! Securitatea alimentară, pe primul loc în îngrijorările oficialilor

Lan de grâu, Sursă foto: Getty Images
Sursă foto: Getty Images

În ultimii ani, China este obsedată de securitatea alimentară. Se estimează că până la sfârșitul anului, China, a cărei populație însumează 20% din populația mondială, a depozitat, până în prezent, aproximativ 65% din porumbul și 53% din grâul din lume. Însă, pentru liderii chinezi, acest lucru este insuficient.

Liderii chinezi au motive întemeiate să fie îngrijorați de situația alimentelor, spune publicația The Upheaval. Astfel, din cauza războiului din Ucraina, a sancțiunilor impuse Rusiei și a consecințelor lock-down-urilor din pandemia Covid-19, întreaga lume intră în ceea ce șeful Programului alimentar mondial al ONU a numit recent cea mai gravă perioadă de doi ani de criză alimentară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Aproximativ 49 de milioane de oameni sunt acum în pericol iminent de a muri de foame și cel puțin 323 de milioane de oameni se află într-o stare de „insecuritate alimentară atât de acută”, încât „se îndreaptă spre înfometare”.

Premierul Li Keqiang (al doilea lider al Chinei) a amenințat în mod oficial că „fiecare nivel de guvernare” trebuie să lucreze pentru a maximiza randamentul agricol în acest an și că acei oficiali care nu reușesc să facă acest lucru „vor fi trași la răspundere”. O lege națională privind securitatea alimentară este pe cale să fie publicată, consolidând decizia conform căreia producția de alimente și protecția agriculturii reprezintă acum un imperativ de securitate națională de prim rang (o lege națională privind securitatea energetică va fi, de asemenea, publicată în curând).

Cum s-a ajuns aici

În iunie, Consiliul de Stat al Chinei a publicat măsuri de urgență menite să consolideze și mai mult aprovizionarea cu alimente și să reducă prețurile, promițând subvenții agricole uriașe și investiții masive în logistică, determinând guvernele locale să acumuleze rezerve de cereale de stat și mai mari.
Cel de-al 14-lea Plan cincinal al Chinei pentru 2021-2025, publicat în martie 2021, a descris securitatea alimentară ca fiind o „condiție prealabilă” pentru securitatea națională și a stabilit pentru prima dată un obiectiv național de securitate alimentară, de 650 de milioane de tone de cereale pe an. Au fost create condiții pentru a menține cu strictețe o „linie roșie” de 120 de milioane de hectare de teren agricol minim (stabilită pentru prima dată în 2007).

Paranoia președintelui chinez Xi Jinping cu privire la securitatea alimentară datează cu mult înainte de începerea actualei crize. În august 2020, Xi a lansat o campanie la nivel național pentru a reduce risipa de alimente (supranumită „operațiunea farfurii goale”), subliniind în același timp „necesitatea de a menține un sentiment de criză în ceea ce privește securitatea alimentară”.