Infofinanciar > Lumea la zi > Oamenii se vor întoarce pe Lună! Macron vrea să trimtă un francez pe Artemis 3
Lumea la zi

Oamenii se vor întoarce pe Lună! Macron vrea să trimtă un francez pe Artemis 3

Oamenii se vor întoarce pe Lună! Macron vrea să trimtă un francez pe Artemis 3
sursa: Space.com

În timp ce America pune la cale o modalitate prin care omenirea să facă primii pași înapoi pe Lună de la ultima misiune din 1972, Emmanuel Macron, președintele Franței, vrea doar să se asigure că primul european care va merge pe lună a fi francez.

„Am un candidat pentru tine pentru a zbura pe Lună”, i-a spus președintele francez vicepreședintelui american Kamala Harris, în timpul unei întâniri miercuri la sediul NASA, potrivit unui videoclip postat pe rețelele de socializare.

Cine este cadidatul propus de Macron

Candidatul care stătea lângă Macron era Thomas Pesquet, un francez în vârstă de 44 de ani, selectat pentru prima dată ca astronaut al Agenției Spațiale Europene în 2009, care de atunci a fost de două ori pe Stația Spațială Internațională.

Guvernul american își propune să readucă oameni pe suprafața Lunii în jurul anului 2025, în cadrul celei de-a treia etape a programului Artemis. Prima misiune, Artemis 1, fără echipaj uman, urmează să aterizeze în Oceanul Pacific pe 11 decembrie, iar Artemis 2 va face aceeași călătorie în jurul Lunii, dar cu oameni la bord.

Cea de-a treia misiune Artemis, care nu va avea loc decât cel devreme în 2025, va avea apoi ca obiectiv trimisul oamenilor înapoi pe suprafața lunară.

„Vrea să participe la Artemis 3″, a spus Macron despre Pesquet în videoclipul postat pe contul său personal de Twitter, prezentându-l pe compatriotul său drept un candidat dispus să participe la misiune.

Cum sunt europenii implicați în proiectul NASA

ESA (Agențiea Spațială Europeană) furnizează deja module de propulsie pentru misiunile Artemis, care permit rachetei Orion a NASA să manevreze pe orbită. În cadrul unui acord, aceste livrări de tehnologie asigură apoi locurile celor din ESA, care are sediul la Paris, în misiunile spațiale cu echipaj uman.

Cu toate acestea, nimeni nu se aștepta ca acordul să includă un loc pe Artemis 3 și, oricum, conducerea ESA, și nu liderii naționali, decide de obicei care dintre astronauții în activitate sunt propuși pentru misiuni internaționale.

Până în prezent, agenția nu a ales public cine din nucleul său de astronauți recent lărgit va fi selectat pentru o misiune viitoare pe Lună. Cu toate acestea, Pesquet este dornic să zboare și a declarat anterior că i-ar plăcea ca Europa să lanseze propriul program de zboruri spațiale cu echipaj uman.

În videoclip, exploratorul spațial francez a lăudat lansarea „magică” a lui Artemis 1 din această lună de la Centrul Spațial Kennedy. „Ar fi distractiv”, i-a spus Pesquet lui Harris, care prezidează Consiliul Național Spațial, despre șansa de a călători în Artemis 3, informează Politico.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.