Info

O nouă reformă îi face pe polițiști să se grăbească la pensie! Care este motivul

politia romana sursa: iDevice.ro
sursa: iDevice.ro

Numărul de cereri de pensionare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a crescut semnificativ în ultima vreme, luna octombrie aducând un număr aproape dublu, conform datelor oficiale ale instituției. Motivul? Pensia depășește salariul din timpul serviciului, iar Ministrul Muncii ar vrea să schimbe acest lucru.

Datele oficiale ale Ministerului de Afaceri Interne arată că în primele 9 luni ale anului 2022, solicitările depuse pentru pensionare în cadrul angajațiilor instituțiilor din subordine au reprezentat un număr de 413 lunar, iar în cadrul IGPR, Inspectoratul General al Poliției Române, s-a confirmat cea mai mare pondere.

Casa de Pensii Sectoriale a MAI a documentat că în lunile ianuarie-septembrie a anului acestuia, au fost înregistrate 3.719 cereri de pensionare, dintre care 1.177 au venit din cadrul Poliției Române, 368 de cereri de la Poliția de Frontieră Română, iar restul au venit din cpartea altor organe MAI, citează Gândul.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că pensiile speciale ar putea fi recalculate pe baza contributivității, în așa fel încât valoarea lunară a pensiei să nu mai depășească salariul, începând cu 25 octombrie. Acest lucru a cauzat explozia de cereri din luna octombrie, când numărul de cereri de pensionare s-a dublat.

În urma anunțului că, printr-un proiect de act normativ, se vor face modificări privind pensiile speciale, reprezentanții sindicaliștilor din penitenciare au cerut șefului statului, Consiliului Suprem de Apărare a Țării și directorului Serviciului Român de Informații să ia măsuri, pentru a se evita posibilitatea unei situații de slăbire a siguranței și apărării cetățenilor și de scădere a calității actului de justiție, în urma creșterii numărului de cereri de plecare din poliție, penitenciare, armată și magistratură.

Câte cereri au fost înregistrate în luna octombrie

În cadrul MAI, în luna octombrie au fost înregistrate 764 de cereri de pensionare, dintre care 216 sunt de la angajați din Poliția Română, 121 de la Poliția de Frontieră Română, restul fiind din partea altor ordonatori de credite din cadrul MAI.

„În 2022, până la acest moment, a fost deschis dreptul la pensie pentru un număr total de 4.653 de beneficiari, dintre care 1.456 persoane din cadrul Poliției Române și 510 din cadrul Poliției de Frontieră Română, 2.687 provenind de la alți ordonatori de credite aflați în subordinea MAI”, se arată în datele transmise de MAI.

Reforma pensiilor speciale

Planul de Redresare și Reziliență (PNRR), proiect care trebuie adoptat până la finalul acestui an, prevede propunerea pentru o reformă a pensiilor speciale. Proiectul este aproape finalizat și va ajunge în câteva zile la Guvern, undeva va trebui să fie aprobat, iar apoi va fi trimis Parlamentului, a anunțat luni ministrul Muncii, Marius Budăi, menționând că „îndeplinește toate criteriile din PNRR” și pentru elaborarea lui s-a discutat în paralel și „cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială”.

Banca Mondială, consultantul însărcinat cu aceste decizii, a recomandat ca toate pensiile să țină cont de contributivitate, iar nicio pensie nu ar trebui să depășească salariul din timpul serviciului. Vârsta de pensionare pentru cele șase tipuri de beneficiari de pensii speciale din România va trebui să crească treptat de la 60 la 65 de ani.