Infofinanciar > Info > O nouă profesie își face loc pe piața muncii. Care este salariul ce poate fi încasat de către români
Info

O nouă profesie își face loc pe piața muncii. Care este salariul ce poate fi încasat de către români

Carte Sursa foto: Dreamstime.com
Sursa foto: Dreamstime.com

O nouă profesie creată de digitalizare își face loc pe piața muncii: naratorul de audiobookuri. Un narator al unei cărți în format audio câștigă între 200 și 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcție de notorietatea naratorului, dar și de lungimea și de complexitatea cărții.

„Avem un portofoliu de 70 de naratori în acest moment, iar majoritatea sunt actori, jurnaliști de radio sau ziariști. Mulți dintre ei și-au descoperit o vocație în a nara cărți și această activitate a devenit o pasiune pentru ei”, conform Dan Vidrașcu, CEO al Voxa.

Dan Vidrașcu, CEO al Voxa, Sursa foto: Arhiva companiei

Dan Vidrașcu, CEO al Voxa, Sursa foto: Arhiva companiei

Digitalizarea industriei de carte și apariția primelor platforme de audiobookuri în limba română au condus la apariția unei noi profesii pe piața muncii din România, care devine tot mai populară în rândul actorilor și al jurnaliștilor: naratorul de cărți în format audio.

Naratorii sunt plătiți pe carte

„Avem un portofoliu de 70 de naratori deocamdată, iar majoritatea sunt actori, jurnaliști de radio sau ziariști. Un narator de audiobookuri câștigă între 200 și 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcție de notorietatea pe care o are, dar și de lungimea și de complexitatea cărții citite. Am observat că mulți dintre ei și-au descoperit o vocație în a nara cărți și această activitate devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cât de mult timp alocă noului hobby”, a declarat Dan Vidrașcu, CEO al Voxa, prima platformă de audiobookuri și ebook-uri în limba română.

Voxa, prima platformă de audiobookuri și e-bookuri din România, a început să producă primele audiobookuri în limba română la începutul anului 2020, când oamenii încă stăteau în case din cauza pandemiei, iar actorii și jurnaliștii primeau acasă echipamentele de înregistrare. În prezent, Voxa înregistrează cărți în format audio în cele opt studio-uri special amenajate în acest scop și a ajuns la un catalog de peste 2.000 de audiobookuri în limba română.

„Un audiobook ia naștere în 45 de zile și cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetițiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărții de către un editor pentru a identifica greșelile), corectarea materialului, editarea finală și masterizarea sunetului”, a mai spus Dan Vidrașcu.

Cum se alege naratorul pentru fiecare domeniu?

Naratorul unui audiobook este ales în funcție de categoria în care se încadrează cartea ce urmează să fie citită (dezvoltare personală, business, ficțiune, literatură, cărți de copii etc.), iar editorul Voxa decide potrivirea dintre vocea naratorului și conținutul cărții. De asemenea, o condiție necesară pentru narator este ca acesta să citească cartea înainte să vină în studio, pentru a se familiariza cu lectura.

Printre cei mai apreciați naratori de către ascultătorii Voxa se numără actorul Șerban Pavlu, jurnalista și bloggerița Cristina Stănciulescu, actorul Mihai Călin, actrița Ilinca Hărnuț și jurnalista Raluca Hatmanu.

Cea mai lungă durată a unui audiobook în limba română înregistrat de Voxa este de 35 ore (romanul ”David Copperfield” în lectura Iuliei Draghici), iar cea mai scurtă durată o au rezumatele unor cărți (de exemplu, rezumatul cărții ”Gândirea Laterală”, narat de Emilia Bebu, are o durată în format audio de doar 11 minute).

În luna ianuarie 2023, pe primele locuri în topul cărților puse în biblioteca virtuală Voxa pentru a fi ascultate de către utilizatori se află atât titluri din zona de dezvoltare personală, cât și de ficțiune: De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum? Sfaturi practice pentru zile cu susul în jos (de dr. Julie Smith), Creierul copilului tău (de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson), Sentința de la miezul nopții (de Harriet Tyce), Gândește ca un călugăr (de Jay Shetty), Gânduri către sine însuși (de Marcus Aurelius), Acționează și gândește ca o pisică (de Stephane Garnier). 

Despre Voxa

Voxa este primul serviciu românesc de streaming pentru audiobooks și e-books, cu conținut în limba română și engleză, lansat în noiembrie 2021. 

În prezent, platforma Voxa cuprinde peste 65.000 de titluri (audiobook și e-book în limba română și în limba engleză), iar în primul an de activitate aplicația a fost descărcată de peste 200.000 de persoane, dintre care 150.000 au devenit utilizatori recurenți. 

Voxa poate fi descărcată din Google Play și din AppStore de către orice utilizator de smartphone. Mai multe informații sunt disponibile pe www.voxa.ro.