Infofinanciar > Info > O nouă ofertă propusă de Guvern. Creșteri salariale de 45% pentru profesori
Info

O nouă ofertă propusă de Guvern. Creșteri salariale de 45% pentru profesori

Proteste în Educație
sursa foto: news.ro

Greva profesorilor este în continuă desfășurare. Profesorii își cer drepturile și doresc o mărire salarială, care să fie în concordanță cu munca depusă și cu responsabilitatea uriașă pe care cadrele didactice o au, aceea de a educa viitoarele generații. Protestele continuă, iar sistemul de învățământ din România este în pauză. Elevii nu au mai urmat cursuri, iar situația școlară a acestora este în pericol. Până când profesorii nu se vor întoarce la catedre, mediile finale vor rămâne neîncheiate. Cel mai mare stres în acest context îl au de suportat elevii din ani terminali, care în această lună ar trebui să susțină examenele naționale.

O astfel de grevă poate afecta întreaga generație de elevi, iar oficialii iau măsuri pentru a se asigura că aceste proteste vor înceta, iar sistemul de învățământ va reveni la normal. Guvernul a oferit o nouă ofertă destul de profitabilă profesorilor, ce are în vedere rezolvarea cerințelor acestora legate de majorările salariale semnificative necesare angajaților din Educație.

Majorări salariale de 45%

Sindicatele din Educație au primit până la acest moment multe oferte din partea oficialilor, care au fost considerate insuficiente sau nesatisfăcătoare. Acum, Guvernul pune pe masă o nouă ofertă ce are în vedere implementarea unor creșteri salariale care se ridică la cerințele enunțate de cadrele didactice. Conform informațiilor președintelui Federației Sindicale din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, Guvernul a propus în cadrul discuțiilor de astăzi o nouă ofertă. Astfel, se are în vedere implementarea unei majorări salariale de 45% din cadrul creșterilor ce vor fi stipulate în grila de salarizare. Majorarea ar urma să fie implementată de anul viitor, de pe data de 1 ianuarie 2024.

În plus, actuala ofertă a Guvernului are în vedere și oferirea anumitor bonusuri anuale. Profesorii ar urma să primească suma de 1.500 de lei anual, din luna octombrie a acestui an. Sumele destinate acestor bonusuri ar urma să provină din fonduri europene și vor fi acordate până în anul 2027. „În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, a declarat Marius Nistor.

Președintele sindicatului a afirmat că nu este legal ca profesorii să fie presați să renunțe la grevă. „Nu este normal să se întâmple aşa ceva. Nimeni nu are voie să forţeze pe cineva să intre în grevă sau să forţeze pe cineva să iasă din grevă. Este drept constituţional. Este o mare greşeală care nu face altceva decât să crească starea de tensiune din învăţământ şi nu cred că este cazul.” a subliniat Marius Nistor. În urma lansării propunerii Guvernului, sindicatele și angajații din Educație trebuie să decidă dacă greva va înceta. „Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii, pentru că aşa cum am spus mereu: oamenii sunt cei care au declanşat greva, oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu” a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ .

20.000 de persoane, proteste în București

În intervalul orar 11:00 – 16:00, sindicaliștii din Educație au protestat în București. Traseul pentru acest marș de protest a fost bine stabilit și a implicat toate punctele importante din Capitală. Astfel, protestatarii au urmat astăzi traseul  Piaţa Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bd. Geniului – sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, punctul final fiind Statuia Leu. Sindicatele au declarat la începutul acestei săptămâni că 134.007 membri, adică 86,93% dintre semnatarii referendumului de grevă, vor continua protestul pe 6 iunie, conform ProTV .