Infofinanciar > Info > O nouă minivacanță, imediat după 1 mai! Când vor mai avea românii liber
Info

O nouă minivacanță, imediat după 1 mai! Când vor mai avea românii liber

Calendar, Sursă foto: GdS
Sursă foto: GdS

Pe data de 1 mai, românii au liber din partea statului, căci încă din perioada comunistă se sărbătorește Ziua Muncii, în care, în ciuda numelui, nu se muncește. Anul acesta, românii au fost norocoși din acest punct de vedere, căci 1 mai a picat într-o zi de luni, iar cu tot cu weekend-ul, aceștia au avut parte de o minivacanță de trei zile.  

După această perioadă, în care românii s-au bucurat de un weekend prelungit, foarte curând, urmează o nouă minivacanță, cea de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului. În urmă cu câțiva ani, statul român a stabilit ca această zi să fie liberă, în special pentru părinți, care să petreacă mai mult timp alături de copii lor.

O nouă minivacanță

În cazul acesta, ziua de 1 iunie va pica într-o zi de joi, iar Guvernul a hotărât ca anul acesta să se realizeze o „punte” între această zi și weekend Iar după aceea sunt Rusaliile, luni, 5 iunie. Astfel, românii vor avea parte de cinci zile libere consecutive, la o lună distanță față de anterioară minivacanță.

În acest mod, astfel, mai norocoși sunt de data aceasta românii care lucrează la stat, căci cei care activează în mediul privat nu vor avea parte de ziua de 2 iunie ca fiind liberă. Această reglementare face referire doar la sectorul public.

Zile libere 2023

Anul în curs este unul foarte generos din punct de vedere al zilelor libere. În 2023, români au 15 zile libere din partea statului, pe lângă cele 21 de zile de concediu la care au dreptul. Chiar și așa, din nefericire, două dintre aceste zile libere pică anul acesta într-o zi de weekend, așa că românilor le mai rămân 13 zile libere de care vor putea profita.

Tot în anul 2023 s-a reglementat ca angajatorii să fie obligați prin legea în vigoare ca atunci când un angajat de-ai săi lucrează într-una dintre zilele libere, să vină către acesta cu compensații exprimate prin bani, sau să îi ofere acestuia o zi liberă în următoarele 30 zile. Asta va rămâne la înțelegerea dintre cei doi. Acest lucru este foarte important, căci se poate lăsa cu amendă dacă legea nu este respectată. Penalizarea poate fi cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, scriu cei de la cancan.ro.

Când mai au românii liber?

Conform celor prevăzute în Codul Muncii, anul acesta, românii au liber în următoarele zile:

– 1 și 2 Ianuarie;

– 24 Ianuarie (este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române);

– Vinerea Mare (vinerea care este înaintea Paștelui);

– Prima și a doua zi de Paște;

– 1 Mai (este sărbătorită Ziua Muncii);

– 1 Iunie (este sărbătorită Ziua Copilului);

– Primele două zile de Rusalii;

– 15 August (Adormirea Maicii Domnului);

– 30 noiembrie (Sfântul Andrei);

– 1 Decembrie (Ziua Națională a României);

– Primele două zile de Crăciun.

În plus, pe lângă acestea, s-a stabilit ca românii să aibă libere și în zilele de 6 și 7 ianuarie să nu se muncească, în zilele când se sărbătorește Boboteaza și Sfântul Ion, asta după ce a fost adoptat un proiect de lege în luna februarie 2023.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.