Infofinanciar > Info > O nouă metodă de înşelăciune bântuie pe internet. Ești momit cu bani
Info

O nouă metodă de înşelăciune bântuie pe internet. Ești momit cu bani

criptomonede, hackeri, sursă foto dreamstime.com
Foto: facebook.com

O nouă metodă de înşelăciune ia amploare pe internet, prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie.

Infractorii cibernetici încearcă să îi convingă pe utilizatori să aprecieze anumite postări pe social media în schimbul unor sume de bani.

Metodă de înşelăciune nouă

Înşelăciunea porneşte de la nişte mesaje nesolicitate pe care utilizatorii le primesc pe aplicaţiile de mesagerie. Sunt formulate în limba engleză sau română şi îi îndeamnă pe oameni să aprecieze anumite postări. În special clipuri de pe platforme de specialitate, promiţându-le un venit sigur.

Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Cam între 10 şi 50 de lei. Sumele sunt menite să stimuleze participarea şi să câştige încrederea potenţialelor victime.

Te-au momit? Ești perdant

În etapa următoare, utilizatorii sunt încurajaţi să investească sume mai mari, pe platforme care promit câştiguri substanţiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitaţii de a se alătura grupurilor de discuţii pe o platformă de mesagerie online, unde presupuşii „specialişti” în investiţii îi vor ghida pentru a obţine profituri mai mari.

Totuşi, aceşti „specialişti” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date personale de identificare şi sume importante de bani de la persoanele vătămate.

Poliţia Română recomadă să nu furnizaţi niciodată date personale, numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărţii de identitate,  sau informaţii bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure.