Infofinanciar > Lumea la zi > O nouă lovitură seismică! Un cutremur mortal de 6,5 a avut loc astăzi în Asia
Lumea la zi

O nouă lovitură seismică! Un cutremur mortal de 6,5 a avut loc astăzi în Asia

Cutremur de 6,5 in Afganistan si Pakistan
sursă foto: CNN

Un cutremur cu magnitudinea 6,5 a lovit marți seară părți din Afganistan și Pakistan. Zguduirile au putut fi resimțite în toată Asia Centrală și de Sud, inclusiv până în capitala indiană, New Delhi.

Cel puțin 13 persoane au fost confirmate victime ale seismului până în prezent, după ce cutremurul cu magnitudinea de 6,5 grade i-a făcut pe locuitorii din orașele din nordul Afganistanului și Pakistanului să fugă din casele lor, în timp ce a avariat clădiri și a declanșat alunecări de teren.

Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit marți nord-estul Afganistanului ar putea crește mult mai mult, au avertizat miercuri autoritățile, după ce cutremurele au fost resimțite în mai multe orașe pakistaneze importante și până în capitala indiană New Delhi.

Epicentrul a fost înregistrat la 40 de kilometri sud-est de orașul afgan Jurm, în lanțul muntos Hindu Kush, la o adâncime de 187,6 kilometri, a anunțat United States Geological Survey.

Printre victime se numără și copii

În Afganistan, cel puțin patru persoane au fost ucise și alte 70 au fost rănite în zonele afectate din întreaga țară, potrivit lui Sharafat Zaman Amar, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății Publice.

Însă numărul victimelor ar putea crește pe măsură ce echipele de căutare și salvare ajung în mai multe sate afectate, a declarat Shafiullah Rahimi, purtător de cuvânt al Ministerului pentru gestionarea dezastrelor. Unele dintre districtele afectate de cutremur sunt extrem de izolate și nu au servicii de telefonie mobilă, a adăugat Rahimi.

În Pakistan, cel puțin nouă persoane au murit, inclusiv doi copii, în urma prăbușirii unor case și a altor clădiri în provincia Khyber Pakhtunkhwa, potrivit Autorității provinciale de gestionare a dezastrelor (PDMA). Cel puțin alte 44 de persoane au fost rănite în această provincie.

„Am fugit să ne salvăm viețile”

Noor Wali, un șofer din Lower Dir din Khyber Pakhtunkhwa, a declarat că lua masa la un restaurant când au început cutremurele.

„Un perete al restaurantului a căzut, am fugit să ne salvăm viețile. Oamenii țipau”, a spus el. „Eram aproape de munte, am simțit că tot muntele va aluneca în noi, oamenii strigau după Allah”.

Alunecările de teren care au urmat au blocat, de asemenea, drumurile în orașul Abbotabad din nordul Pakistanului, potrivit lui Bilal Faizi, purtător de cuvânt al serviciilor de salvare din provincia Khyber Pakhtunkhwa.

Cutremure în întreaga regiune

Deși șocul a fost profund, tremurături puternice au fost resimțite în întreaga regiune. O echipă CNN aflată la fața locului a simțit zguduiri susținute în capitala pakistaneză Islamabad, iar oamenii au fost văzuți evacuându-și casele în timp ce copacii se zguduiau. Unii locuitori din Islamabad au declarat că au apărut crăpături în pereții caselor lor.

Martori oculari din Lahore au declarat pentru CNN că acolo s-au simțit, de asemenea, cutremure, în timp ce unii au simțit, totodată, că pământul s-a zguduit în New Delhi și în Srinagar, cel mai mare oraș din Kashmirul administrat de India, unde un locuitor a spus că și-a văzut casa zgâlțâindu-se în timp ce vecinii își evacuau locuințele.

Cutremurul survine la mai puțin de un an după ce, în iunie 2022, un cutremur mortal a lovit estul Afganistanului, ucigând peste 1.000 de persoane și rănind multe altele, exacerbând o criză umanitară deja gravă în această țara afectată de război. Afganistanul are o lungă istorie de cutremure, multe dintre acestea având loc în regiunea muntoasă Hindu Kush, care se învecinează cu Pakistanul.