Info

O nouă lege pentru alimente! Ce trebuie să urmărească românii

Coș de cumparaturi - sursa foto - realitatea.net
sursa foto - realitatea.net

A fost publicată o nouă lege în Monitorul Oficial. Actul normativ vizează mai multe produse care se află acum pe rafturile magazinelor din România. Legea nr.307/2022 face referire în mod special la produsele lactate inclusiv la lapte, iar pe data de 20 noiembrie a intrat în vigoare.

Mai precis, pentru produsele vegetale, pe bază de semințe sau cereale, denumirea de ,,lapte” sau ,,produse lactate” nu va mai putea fi utilizată. De exemplu, produse cunoscute ca laptele de ovăz sau laptele de migdale, vor avea acum numele schimbat, ambalajele produselor de origine vegetală fiind interzise.

Comercianții care nu se supun noii legi, vor avea parte de amenzi destul de mari. Sancțiunea va fi cuprinsă între 20.000 și 50.000 de lei și va exista și o amendă contravențională complementară prin care se va opri temporar comercializarea produselor găsite cu nereguli până când acestea sunt remediate.

Ce presupune legea?

Legea are în prim-plan propunerea ca produsele pe bază de lapte să fie redenumite, pe baza unui consum sănătos al populației, care să satisfacă toate categoriile de consumatori.

„Prezenta lege reglementează sectorul laptelui și al produselor lactate, al produselor care conțin ca ingrediente lapte sau produse lactate, al produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea și comercializarea acestora, urmărind în principal sănătatea populației, satisfacerea necesităților de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorilor.(…)”, se arată în lege, conform romaniatv.ro.

Eticheta ,,Produs românesc”

În plus, în lege este prezentat faptul că inscripționarea pe eticheta laptelui și a produselor lactate cu titulatura de ,,Produs românesc” este interzisă, în cazul în care prevederile art.2 din Legea nr.168/2017 nu sunt respectate.

„Prevederile se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate.  Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete”, conform actului normativ.

Dacă un comerciant vrea să modifice informațiile înscripționate pe etichetă, acesta va primi sancțiuni sau diferite amenzi contravenționale, conform prevederilor legislative.