Infofinanciar > Lumea la zi > O mare problemă politică! Democrații se tem că războiul Israel-Hamas i-ar putea costa scump
Lumea la zi

O mare problemă politică! Democrații se tem că războiul Israel-Hamas i-ar putea costa scump

Democrații se tem că războiul Israel-Hamas i-ar putea costa scump
Sursă foto: dreamstime.com

Democrații sunt îngrijorați că războiul Israelului în Gaza se transformă într-o mare problemă politică pentru președintele Biden și pentru candidații de pe lista electorală. O problemă care ar putea deveni și mai gravă dacă va continua până în vara și atenția se va îndrepta către confruntarea sa cu fostul președinte Trump.

Biden este tot mai presat de parlamentarii democrați din cauza condițiilor din ce în ce mai grave din Gaza, a creșterii numărului de victime și a probabilului invadare a orașului sudic Rafah de către Israel, unde se adapă mai mult de 1 milion de palestinieni.

Democrații se tem că războiul Israel-Hamas i-ar putea costa scump

Pe lângă aceste probleme, americanii dezaprobă din ce în ce mai mult acțiunile Israelului. Acest lucru a creat o problemă politică pentru democrați. Încearcă să își unească partidul în spatele lui Biden. Se tem că problema ar putea ieși la iveală în timpul celei mai mari scene din noiembrie.

,,Este masiv. Dacă acest război continuă, atunci va continua să fie o problemă majoră”, a declarat un democat din Camera Reprezentanților pentru The Hill.

,,Cu cât mai repede poate Biden să se distanțeze de [prim-ministrul Israelului Benjamin Netanyahu] într-un mod major, cu atât va fi mai bine pentru el politic. Nu sunt doar progresiștii care sunt supărați de sprijinul SUA pentru operațiunea din Gaza. Acum este mai larg decât atât”.

,,Mi-e frică de cum ar putea arăta DNC-ul la Chicago,” a adăugat democratul din Camera Reprezentanților, referindu-se la convenția quadrienală a democraților la sfârșitul lunii august.

Furios față de Biden pentru modul său de gestionare a războiului a fost vizibil prin protestele care l-au urmat în întreaga țară și prin boicoturile organizate împotriva lui la urnele de vot. Săptămâna trecută, a fost întrerupt în două opriri de campanie. Una în Raleigh, Carolina de Nord și una în New York City. A fost alături de foștii președinți Obama și Clinton la un eveniment important pentru donatori.

Administrația a încercat să mențină presiunea asupra Israelului

Grupuri precum Abandon Biden și Our Revolution au încurajat oamenii în statele cu concentrații ridicate de americani arabi, americani musulmani și tineri. Inclusiv Michigan, Wisconsin și Minnesota. Pentru a încuraja oamenii să scrie „necomandat” sau „Gaza” pe buletinul lor de vot pentru a transmite un mesaj lui Biden înainte de noiembrie.

Administrația a încercat să mențină presiunea asupra Israelului pentru a evita victimele civile, iar Biden l-a rugat pe Netanyahu să nu lanseze ofensiva sa din Rafah fără un plan clar.

Dar asta nu a oprit democrații să intensifice presiunea asupra administrației în legătură cu starea actuală a conflictului. Senatorul Chris Van Hollen (D-Md.) și alții îndeamnă președintele și echipa sa să îl împingă pe Netanyahu și guvernul să permită fluxul de ajutoare umanitare în Gaza. Deoarece peste 32.000 de palestinieni au murit în război și mulți alții au fost evacuați.

,,Foarte neliniștitor,” a spus un asistent democrat din Senat despre starea actuală a partidului. ,,Întrebarea este. Când poți pune capăt acestui conflict? Democrații vor să încheie acest lucru cât mai curând posibil, pentru că este lucrul corect și este o necesitate politică.”

Democrații au criticat deja primele două vânzări de armament

Administrația ia în considerare vânzarea Israelului a până la 50 de avioane de vânătoare F-15 noi, 30 de rachete AIM-120 de raze medii avansate și kituri de atac direct comun. Echipament care poate transforma bombele simple în arme ghidate cu precizie. Ar marca cea mai mare vânzare militară a SUA către Israel de la lansarea atacului Hamas pe 7 octombrie. Probabil ar irita mulți dintre membrii partidului.

Democrații au criticat deja primele două vânzări de armament către armata israeliană, care au trecut pe lângă aprobarea congresului, argumentând că procesul subminează transparența și numindu-l un cec în alb pentru Netanyahu. Șapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen au fost uciși luni într-un atac pentru care Netanyahu și-a asumat responsabilitatea, adăugând la furie în legătură cu situația.

,,Asta nu este un accident,” a scris senatorul Bernie Sanders (I-Vt.) pe X. A semnalat că Israelul a ucis peste 200 de lucrători umanitari în aproape șase luni de război și reiterând apelul său pentru a nu mai da ajutoare lui Netanyahu.

Sanders a subliniat, de asemenea, preocupările cu privire la ce efect ar putea avea războiul asupra alegerilor.

,,Da, mă îngrijorează”, a spus Sanders la MSNBC, notând că va continua să-l susțină pe președinte în ciuda dezacordului. Sondajele sunt foarte clare: baza democratică vrea să oprească finanțarea mașinii de război a lui Netanyahu.

Biden ,,împărtășește obiectivul pentru încetarea violenței”

Campania lui Biden a răspuns criticilor spunând că președintele ,,împărtășește obiectivul pentru încetarea violenței și o pace justă și durabilă în Orientul Mijlociu. El lucrează fără odihnă în acest sens.”

Sondajele arată că nivelurile de aprobare pentru războiul Israelului în Gaza scad. Un sondaj Gallup din martie a arătat că 18% dintre democrați. 64% dintre republicani aprobă războiul. În scădere față de 36 și 71%, respectiv, în noiembrie.

Un alt sondaj Gallup din februarie a arătat că doar 47% dintre democrați și 27% dintre adulți aprobă modul în care Biden a gestionat situația. Cea mai mică rată din cele cinci categorii sondare. Un strategist democrat a spus că campania lui Biden trebuie să sublinieze comparația dintre președinte și modul în care ar reacționa Trump la război. Sursa a remarcat că Trump a impus o interdicție pentru cetățenii țărilor cu majoritate musulmană în timpul președinției sale. A promis să o extindă dacă va fi reales.

,,Toată lumea din partid ar trebui să fie preocupată de fiecare vot din fiecare stat. Motiv pentru care vezi democrați încercând să-și extindă harta. Există voci puternice care critică președintele în privința Gazului. Este sarcina campaniei să tragă contrastul între politica lui Biden și să arate că este empatic în general și care ar fi politica lui Trump”, a spus strategistul democrat.

,,Multe dintre criticiile privind modul în care Biden gestionează Gaza vin din partea tinerilor votanți. Dacă ai 18 ani, aveai 11 ani când Trump a instituit interdicția sa musulmană. Deci, dacă nu-ți place ce face Biden. Cu siguranță nu ți-ar plăcea ce ar face Trump”, a adăugat el.

Netanyahu ar trebui să încheie războiul în curând

Trump a spus recent într-un interviu acordat doi reporteri israelieni că Netanyahu ar trebui să încheie războiul în curând și că Israelul pierde sprijin public pentru eforturile lor. Comentarii care se deosebesc brusc de majoritatea altor republicani de vârf care și-au pus greutatea în spatele prim-ministrului.

Netanyahu a adresat recent conferinței GOP din Senat la scurt timp după ce liderul majorității din Senat, Chuck Schumer (D-N.Y.). Cel mai înalt oficial evreu ales în istoria SUA, a cerut noi alegeri în națiune. Au respins direct premierul de lungă durată în proces. Un număr de parlamentari republicani au călătorit, de asemenea, în Israel ca parte a delegațiilor parlamentare ca parte a spectacolului de sprijin public.

În ciuda nivelului de îngrijorare de pe stânga, unii operatori democrați nu cred că va fi un factor determinativ în noiembrie. Oamenii care stau acasă în timpul alegerilor generale din cauza acestei probleme probabil nu ar vota oricum. Dintr-un motiv sau altul.

,,Când vine vorba de tinerii votanți, nu îi văd votând pentru Trump. Cred că unde ne dăunează este că ne blocăm vorbind despre asta. Nu este o problemă care să influențeze independenții influențabili,” a spus un strategist democrat, conform thehill.com.