Infofinanciar > Lumea la zi > NYT: India va provoca China pentru supremația din Asia
Lumea la zi

NYT: India va provoca China pentru supremația din Asia

China si India Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

India este în plină ascensiune. A acționat în mod agresiv pentru a susține națiunile în curs de dezvoltare. Statul a căutat compromisul în vremuri polarizate și a promis să facă America să asculte. Timp de mai bine de un deceniu, China a curtat țările în curs de dezvoltare frustrate de Occident. Ridicarea Beijingului din sărăcie a fost o sursă de inspirație. Și, în timp ce a provocat ordinea postbelică, a trimis miliarde de dolari atât de necesare națiunilor sărace.

China își pierde supremația

Dar acum, China se confruntă cu concurența unui alt gigant asiatic în competiția pentru a conduce ceea ce a ajuns să fie numit „sudul global”. O Indie recent încrezătoare se prezintă ca un alt tip de lider pentru țările în curs de dezvoltare. Este un lider mare, important și mai bine poziționat decât China într-o lume din ce în ce mai polarizată pentru a împinge Occidentul să-și modifice modul de acțiune.

Prima dovada este cea în consensul neașteptat pe care India l-a reușit la summitul Grupului celor 20 de la New Delhi din weekend.

Cu ajutorul altor națiuni în curs de dezvoltare, India a convins Statele Unite și Europa să atenueze o declarație privind invazia rusă în Ucraina. Astfel, forumul s-a concentrat asupra preocupărilor țărilor mai sărace. Discuțiile au vizat inclusiv asupra datoriei globale și a finanțării climatice. India a prezidat cel mai tangibil rezultat de până acum al campaniei sale tot mai intense de promovare a sudului global. Mai exact, statul și-a dorit admiterea Uniunii Africane în G20. Astfel, a pus-o pe picior de egalitate cu Uniunea Europeană.

„Există o schimbare structurală în ordinea globală. Puterea Occidentului este în declin, iar greutatea și puterea sudului global – lumea din afara Occidentului – este în creștere. Doar o singură țară poate fi o punte între „Occident și restul și aceasta este India.”, a declarat Kishore Mahbubani, fost ambasador în Singapore și autor al cărții „A câștigat China?”.

Într-un moment în care un nou fel de Război Rece între Statele Unite și China pare să încadreze fiecare discuție globală, discursul Indiei are un farmec clar.

India are proprii aliați

Nici Statele Unite și nici China nu sunt deosebit de iubite în rândul națiunilor în curs de dezvoltare. Statele Unite sunt criticate pentru că se concentrează mai mult pe puterea militară decât pe asistența economică. Elementul emblematic al campaniei de apropiere a Chinei a alimentat o reacție negativă. Beijingul s-a împotrivit renegocierii unei datorii zdrobitoare care a făcut ca multe țări să se confrunte cu riscul de neplată.

În schimb, ceea ce oferă India în ascensiune este mai puțin dominator și mai puțin legat de bani sau de apărare. Este o retorică de susținere efuzivă, o atenție pentru nemulțumirile comune și o promisiune de a diversifica instituțiile care modelează politica globală. India mai are încă un drum lung de parcurs pentru a fi numită o mare putere. Chiar și după propriile estimări optimiste, nu va deveni o națiune dezvoltată decât peste câteva decenii. Rangurile sale diplomatice rămân mai mici decât cele ale unor națiuni cu o fracțiune din dimensiunea sa. Iar agenda naționalistă hindusă a actualului guvern a contribuit la un mediu de instabilitate persistentă.

Economia Indiei crește rapid. În același timp, Occidentul caută aliați pentru a contracara China. New Delhi se află într-o poziție de consecință. Atunci când liderul Chinei, Xi Jinping, a decis să nu participe la G20 săptămâna trecută, unii au văzut în această decizie o dovadă că Beijingul nu mai este interesat să modeleze ordinea globală. China își dorește ceva mai mare și anume, înlocuirea ordinii mondiale. Prin aceasta, India a avut o deschidere.

Summitul G20 din India

La summit, Modi a întruchipat rolul de constructor de poduri și de prieten. L-a ținut de mână pe președintele Biden în timp ce îi ura bun venit la eveniment. Pentru a arăta clar că relațiile dintre India și America sunt apropiate. Relația celor două state continuă să avanseze. Aceasta este o condiție crucială pentru a construi balansul care ajută națiunile în curs de dezvoltare . Modi a participat la mai multe întâlniri cu Biden înainte de eveniment și în marja acestuia.

În prima zi a reuniunii, Modi a anunțat admiterea Uniunii Africane. El s-a ridicat de pe scaun pentru a-l îmbrățișa lung și puternic pe Azali Assoumani, președintele Uniunii și președintele Comorelor.

Aceste imagini de căldură personală au oferit un contrast izbitor cu rigiditatea distantă obișnuită a lui Xi. Dar New Delhi a avut grijă să nu se confrunte direct cu puternicul său vecin. Oficialii indieni au lăudat sprijinul Chinei pentru declarația comună a G20.

O lume fără China

Mai degrabă, India s-a concentrat pe propriile forme de influență. Pe măsură ce economia sa se dezvoltă, a extins comerțul cu Africa și America Latină. De asemenea, și-a consolidat legăturile, prin intermediul unei diaspore mari și de succes, cu Orientul Mijlociu și alte regiuni.

Ceea ce îi lipsește în resurse a încercat să câștige în bunăvoință. India a împărțit ceea ce are în momente de nevoie: de la trimiterea de transporturi de vaccinuri Covid, la oferirea de a ajuta alte țări să construiască platforme digitale naționale și la convocarea unei game largi de voci în calitate de președinte al G20.

La începutul acestui an, India a reunit liderii a peste 100 de țări în curs de dezvoltare și mai sărace pentru ceea ce a numit Summitul „Vocea Sudului Global”, un eveniment virtual. Trebuie menționat faptul că statul chinez nu s-a aflat pe lista invitaților.

„Trei sferturi din omenire trăiește în țările noastre. Ar trebui să avem și noi o voce echivalentă. Pe măsură ce modelul de opt decenii de guvernare globală se schimbă încet, ar trebui să încercăm să modelăm ordinea emergentă”, le-a spus Modi liderilor.

Este posibil ca Beijingul să nu fie deosebit de îngrijorat

„China privește cu siguranță India ca pe un rival important, în special în Asia, din cauza legăturilor tot mai strânse ale New Delhi cu SUA, dar nu în ceea ce privește conducerea sudului global. China este foarte încrezătoare că India nu poate concura cu Beijingul în domeniile cheie care contează cel mai mult pentru țările în curs de dezvoltare, și anume finanțarea dezvoltării, infrastructura și comerțul.”, a declarat Eric Olander, editorul site-ului China Global South Project.

Această disparitate a fost evidentă în timpul recentului summit al națiunilor BRICS. Chiar și după ce Modi a petrecut un an promovând India ca voce a sudului global, Xi a fost cel care a primit tratamentul regal.

Într-o înregistrare video de la o întâlnire laterală, liderii, inclusiv Modi, au așteptat cu toții ca Xi să sosească pentru a da mâna. Au rămas în picioare până după ce Xi s-a așezat pe un scaun mult mai mare decât al lor.

„Banii vorbesc. Fie că este vorba despre India, SUA sau Europa, dacă nu sunt capabili să egaleze sau să fie la fel de serioși ca China în ceea ce privește derularea finanțării, China se va bucura în continuare de acest loc de lider”, a declarat Ziyanda Stuurman, analist senior în cadrul Eurasia Group’s Africa Team.

Va fi o luptă reală în Asia între cele două națiuni?

Beijingul nu intenționează să cedeze această poziție. Rămâne precaut față de înclinația New Delhi către Occident ca mijloc de a limita ascensiunea Chinei.

„Țările occidentale conduse de SUA vor să folosească India pentru a diviza sudul global și pentru a slăbi poziția Chinei în rândul țărilor în curs de dezvoltare”, se arată într-un editorial recent din Global Times, un purtător de cuvânt al Partidului Comunist Chinez.

Dar, după un an în fruntea G20, India savurează un moment de avânt național pe scena internațională. Încearcă în același timp să mențină relații puternice cu sudul global, conform nytimes.com.

Oficialii indieni au precizat că succesul lor la summit a fost împărtășit de celelalte națiuni în curs de dezvoltare care s-au raliat în jurul Indiei, în special Brazilia, Africa de Sud și Indonezia.