Info

Nu toată lumea va beneficia de creșterea salarială de anul viitor! Cine sunt românii luați în vizor

Bani, Sursă foto: MediaFLUX.ro
Bani Sursa foto MediaFLUX.ro

Este posibil ca profesorii, polițiștii și angajații Institutului Național de Statistică să fie singurii bugetari care vor beneficia de majorări salariale în anul 2023. Guvernul a anunțat deja că pensiile vor crește cu 11%. Mai mult, angajările la stat vor fi deblocate.

Alocațiile pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar putea fi majorate de la nivelul actual de 243 de lei la 300 de lei începând cu 1 ianuarie 2023, aceasta fiind prima reformă care ar putea fi încorporată în bugetul țării. Asta înseamnă 57 de lei în plus în fiecare lună. Pentru serviciile de catering, de masă, de cazare și de camping, taxa pe valoarea adăugată ar putea crește de la 5% la 9%. În plus, cota de TVA pentru băuturile care conțin zahăr, inclusiv berea nealcoolică cu aromă variabilă, va putea crește de la 9% la 19%.

Concret, începând cu 1 ianuarie 2023, un prânz identic va costa 104 lei, în loc de prețul actual de aproximativ 100 de lei pentru două pizza și două băuturi, au calculat reporteri Antena 3.  Potrivit hotelierilor, costurile pentru serviciile de cazare ar urma să crească și ele începând cu anul viitor. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, o noapte de cazare la pensiune va costa 156 de lei în loc de 150 de lei, cât este în prezent.

Cu cât vor crește pensiile și salariile

Tot anul viitor va fi majorat și salariul minim pe economie, concret, la venit se vor adăuga 200 de lei. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că:  „Susțin că cei 200 de lei din creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei  va rămâne neimpozabilă.”, potrivit sursei citate.

Primul ministru al României, Nicolae Ciucă a precizat că decizia majorării salariului a fost unanimă în coaliție, și că a fost  „Făcută de către noi toți, pentru că ne-am ghidat după ceea ce putem să facem din punct de vedere al bugetului. Deci, asta putem să ne permitem(…) Am susținut-o de la început, am venit și cu propuneri”, conform Ziare.com.

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) Daniel Baciu a efectuat un calcul care arată concret la ce sumă vor ajunge pensiile românilor după majorare. El a precizat că, în funcție de punctul de pensie, veniturile seniorilor ar putea crește cu peste 500 de lei.

De exemplu, dacă Partidul Social Democrat (PSD) reușește să crească punctul de pensie la 1745 de lei, un fost angajat din sistemul medical cu o medie actuală de 1,17 înmulțită cu 1745 de lei ar trebui să primească o pensie de 2.041 de lei. Practic, pensia sa va crește cu 200 de lei, ajungând la 2.000 de lei, de la 1.800 de lei cât este în prezent.