Info

Nu se vor mai mări taxele! Cine sunt beneficiarii acestei măsuri

Taxe - sursa foto - playtech.ro
sursa foto - playtech.ro

Alin Chitu, secretar de stat al Ministerului Finanțelor, a declarat joi, în cadrul unui eveniment de specialitate, că se estimează ca anul viitor să nu mai existe modificări bruște de taxe.

Acesta, întrebat dacă în anul ce urmează vor avea loc modificări de taxe, a declarat că ministerul se află deocamdată în grafic în ceea ce privește modificări legislative. Ordonanța de Guvern 16 le-a permis să ia o serie de măsuri, unele dintre ele neconfirmate de Parlament. Cu toate acestea, Chitu a declarat că obiectivele ministerului pe anul 2023 au fost atinse, însemnând că nu există nici o presiune ce ar putea declanșa modificări bruște. Acesta a vorbit în cadrul conferinței „PNRR- Investiții pentru economia viitorului. Reforma fiscală”, organizată de PwC România.

De asemenea, conform președintelui Agenției naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, care a fost și el prezent la eveniment, nu ar mai trebui să existe schimbări nici în Codul fiscal de anul viitor.

Lucian Heiuș a declarat că, în ciuda faptului că OG 16 nu a dus la creșterea taxelor și a impozitelor principale, ci „au fost ajustări şi lucruri puse într-un făgaş normal, vorbesc de cotele de TVA unde existau nişte discrepanţe care nu aveau logică”. Acesta a asigurat că în 2023 nu se vor mai face ajustări, cel puțin în cadrul discuțiilor de până acum.

Ce modificări fiscale aduce OG 16

  1. Impozitul pe proprietate nu se va mări în 2023 și vor exista scutiri pentru clădirile eficiente energetic

S-au respins modificările Senatului și au rămas în vigoare cele din varianta inițială adoptate de Guvern. Astfel, impozitele de proprietate nu vor mai crește prin introducerea grilei notarilor din 2023, urmând probabil ca acest lucru să ia loc în 2025.

  1. Clarificări ale dividendelor intermediare

Impozitul pentru dividende interimare va rămâne la 5% de la 1 ianuarie, pentru cele distribuite în cursul anului. Se va aplica cota de 8% pentru cele ce vor fi distribuite în 2023.

  1. Consultanții fiscali vor putea beneficia de regimul microîntrepriderilor

Modificarea se referă la activități de contabilitate și audit financiar, consultanță în domeniul fiscal.

  1. Un prag de 1 milion de euro pentru microîntreprinderi

Firmele care nu depășesc până la finalul anului pragul de 1 milion de euro nu vor putea depăși pragul și vor rămâne în continuare microîntreprinderi, cu toate că de la 1 ianuarie pragul de micro se va înjumătăți.

  1. Schimbarea taxelor jocurilor de noroc

Impozitul datorat în cazul veniturilor care au fost obținute prin participarea la jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri cu o valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 de lei se determină printr-un barem asupra venitului brut al fiecărui participant în parte, iar din rezultatul obținut se scade suma de 30 de lei. Aceste schimbări  vor intra de luna viitoare în aplicare. Modificarea constată: „Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv. În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 1.000 de lei inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc”.

  1. Plata cu cardul, obligatorie pentru firmele ce încasează numerar de peste 50.000 de lei

Persoanele juridice  ce desfășoară activități comerciale și care realizează în cursul anului încasări numerar de peste 50.000 de lei, au obligația de a dispune de terminal POS, ori a altor mijloace de acceptare bancare, pentru a putea facilita plăți prin cadrul cardurilor de debit, de credit sau preplătite.