Info

Nu scăpăm de scumpiri nici în 2023! Vom plăti mai mult pentru alimentele de bază

psnews.ro
FOTO:psnews.ro

Cu toate că România se confruntă cu cele mai mari prețuri din ultimii 20 de ani, din păcate prețurile vor crește mai mult în perioada următoare. Banca Națională a României ( BNR) a precizat că rata inflației va coborî sub pragul de 10% abia în cel de-al treilea trimestru al acestui an, însă, reprezentanții BNR atrag atenția asupra faptului că reducerea inflației nu vine la pachet și cu scăderea prețurilor, dimpotrivă, acestea vor crește dar nu în același ritm ca în anul precedent.

Datele oficiale indică faptul că 2022 a fost anul în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri din ultimele două decenii, cu o rată a inflației care a depășit pragul de 16%. Criza energetică a fost cea care a stat la baza majorării prețurilor. Conform estimărilor BNR, inflația își va menține nivelul ridicat însă va scădea sub 10% în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

Prețurile pentru alimentele de bază vor scădea anul viitor

În acest sens, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu făcut următoarele precizări „Avem în România o creștere masivă a inflației, dar peste tot în lume s-a întâmplat. În România este inflație, ne batem cu ea. Trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresele în ceea ce privește inflația vor crește treptat”.

Statisticile indică faptul că alimentele de bază  precum uleiul, cartofii, pâinea sau zahărul costă acum dublu sau chiar triplu în anumite cazuri. Pentru a diminua tendința de creștere a inflației Banca Centrală a majorat dobânda cheie fapt ce dus la creșterea ratelor.

Potrivit analizelor întocmite de experții financiari, chiar dacă rata inflație va înregistra o scădere, acest lucru nu va genera și o micșorarea prețurilor. Abia de anul viitor vom observa ieftinirile la raft. Potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică românii au plătit în 2022 mai mult cu 45% pentru facturile la energie electrică, în timp ce costurile lunare pentru gaze s-au majorat cu 35,73% iar tariful carburanților a crescut cu 12%.

Climatul economic al României pentru perioada 2023

În privința alimentelor de bază am plătit cu 37,46% mai mult pentru un litru de ulei, pentru un kilogram de cartofi am scos din buzunar mai mult cu 35,43%, pentru pâine cu 25% în timp ce pentru produsele din lapte am plătit mai mult cu 31,53%.

Cât despre rata inflației, pentru luna ianuarie a anului 2022 datele indicau un procent de 8,4%, în luna septembrie nivelul inflației a fost de 15,9% iar la finalul anului trecut rata inflației a depășit pragul de 16%. Experții de la BNR au precizat în minuta ședinței de politică monetară România se va confrunta în 2023 cu riscuri majore asociate conduitei politicii fiscale precum și încetinirea economiei sau temperarea creditărilor.

Față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea PIB a înregistrat o scădere în trimestrul al treilea la 4% de la 5,1% cât a fost estimat pentru T2/2023. De asemenea, BNR are în vedere majorarea dobânzii cheie cu 0.25 puncte procentuale până la 7% pentru a stimula economisirea și să ancoreze anticipațiile inflaționiste.

Deși previziunile BNR nu sunt deloc optimiste Alfonso Garcia Moro, vicepreședintele International  Finance Corporation (IFC) divizia de investiții a Băncii Mondiale a precizat că ”Prin comparație cu economia europeană, cred că economia românească va livra cifre mai bune. Suntem într-o conjunctură complicată și știm asta. Există un risc ridicat de recesiune la nivel mondial, dar deschiderea Chinei poate ajuta. China a fost închisă până în decembrie”, potrivit mediafax.ro.