Infofinanciar > Info > Nu mai scăpăm de scumpiri! Prețul carburanților a urcat din nou
Info

Nu mai scăpăm de scumpiri! Prețul carburanților a urcat din nou

scumpiri carburant sursa foto Ora de Sibiu
sursa foto Ora de Sibiu

Înaintea weekendului, se observă o ușoară creștere a prețurilor la combustibil, atât la benzină, cât și la motorină. Cu toții știm cum fluctuează prețurile la carburanți și este bine să ținem cont de valorile schimbătoare.

Conform informațiilor recente, benzina standard cea mai ieftină se găsește la mai multe stații Lukoil din București și are un preț de 6,34 lei pe litru. În urmă cu câteva zile, prețul unui litru de benzină era de 6,33 lei, ceea ce înseamnă că vineri s-a înregistrat o creștere de 0,01 lei pe litru. Este important să menționăm că prețurile la combustibil pot varia de la o stație de alimentare la alta și pot fi influențate de factori precum politica comercială a fiecărei companii și fluctuațiile prețurilor la nivel global.

Cât costă benzina premium

La celelalte stații, prețurile pentru benzina standard variază între 6,35 lei și 6,53 lei. În ceea ce privește benzina premium, prețurile se încadrează între 6,85 lei și 7,18 lei. Cea mai accesibilă motorină standard are un preț de 6,40 lei vineri, înregistrând o creștere ușoară de 0,02 lei față de prețul anterior de 6,38 lei. Prețul motorinei standard la celelalte stații poate ajunge până la 6,54 lei. Motorina premium are prețuri cuprinse între 6,76 lei și 7,05 lei.

Consiliul Concurenței a efectuat un studiu care analizează evoluția prețurilor carburanților în stațiile de alimentare și relația acestora cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină. Studiul a constatat că prețurile la pompă au o evoluție similară cu acele cotații internaționale, dar cu o diferență de câteva zile. Asta înseamnă că ajustările prețurilor la carburanți în stațiile de alimentare nu se fac imediat după modificările cotațiilor internaționale, ci există o perioadă de întârziere în transmiterea acestor modificări în prețurile de la pompă.

Cotația Platts este într-adevăr un preț de referință internațional utilizat în piața benzinei și motorinei. Aceasta reflectă valoarea tranzacțiilor realizate între traderii de combustibili în cadrul pieței angro și este influențată de cererea, oferta și alți factori care afectează piața, potrivit Antena 3 CNN.

Corelația dintre cotațiile Platts și prețurile la pompă

În general, există o corelație între cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină și prețurile la pompă ale carburanților în România. Atunci când cotațiile Platts înregistrează o creștere, este de așteptat ca prețurile la pompă să se majoreze în consecință. Aceasta se datorează faptului că majoritatea stațiilor de alimentare ajustează prețurile în funcție de evoluția cotațiilor internaționale și de costurile de achiziție a carburanților. Pe de altă parte, când cotațiile Platts scad, este posibil ca prețurile la pompă să se diminueze pentru a reflecta această scădere.