Infofinanciar > Info > Nu se va afla care sunt televiziunile cu patroni politicieni sau candidați la alegeri. CNA nu dorește publicarea listei
Info

Nu se va afla care sunt televiziunile cu patroni politicieni sau candidați la alegeri. CNA nu dorește publicarea listei

CNA, sursa foto: arhiva companiei
Sursa foto: arhiva companiei

Mircea Toma este membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). El este cel care a prezentat forului o listă cu proprietarii de televiziuni care sunt fie politicieni, fie candidează la alegerile locale.

De asemenea, tot Mircea Toma este cel care a propus ca această listă să fie făcută publică.

Care sunt argumentele

Atunci când Mircea Toma a făcut această propunere, el a oferit și un argument. Conform membrului Consiliului Național al Audiovizualului, publicul trebuie să fie informat în momentul în care o televiziune sau un post de radio este deținut de un om politic.

Cu toate acestea, mai mulți membri ai CNA nu au fost de acord cu această propunere. Prin urmare, mulți nu și-au dat acordul, iar lista nu va fi făcută publică.

Propunere de transparență

După cum a evidențiat Mircea Toma, prin publicarea listei este vorba de o propunere de transparență a persoanelor care sunt proprietari ai instituţiilor mass-media convenţionale, radiodifuzori radio şi TV.

„E vorba despre o propunere de transparenţă a persoanelor care sunt proprietari ai instituţiilor mass-media convenţionale, radiodifuzori radio şi TV. Persoanele care sunt în potenţional conflict de interese. Și care pot vulnerabiliza conţinutul editorial prin faptul că în timp ce sunt proprietarii unor instituţii media sunt şi membrii ai unor partide sau chiar candidează la alegeri”, a declarat Mircea Toma.

Fără implicare în campania electorală

Președinta Consiliului Național al Audiovizualului, Monica Gubernat, a declarat că CNA nu trebuie să se implice în campania electorală.

„Nu este în atribuţia noastra şi înseamnă că ne implicăm în campanie electorală fără să avem acest atribuit”, a declarat Monica Gubernat, conform economie.hotnews.ro

Membrii CNA se opun

Un alt membru al CNA care s-a opus acestei propuneri a fost Orsolya Borsos. Conform acestuia, publicarea listei nu ar conduce decât la dublarea listei acționarilor. Acestea se află deja pe site-ul instituției. Totuși, pe acestea, nu se precizează și dacă patronii au sau nu o apartenență politică.

„Un demers pentru transparenţă este bun oricând, dar campania deja a început. Deci o intervenţie a noastră în direcţia aceasta ar atrage atenţia publicului şi media: domne, pe aici ar putea să fie surprize. Un fel de suspiciune pe care noi am avea-o că prin apartenenţa lor nişte oameni ar influenţa posturile respective în direcţia favorizării politice unor candidaţi de aceeaşi culoare”, a mai declarat și Răsvan Popescu, membru CNA, conform paginademedia.ro