Infofinanciar > Info > Noutăți despre recalcularea pensiilor! Ministrul Muncii a transmis ce seniori nu trebuie să depună adeverințe de venit
Info

Noutăți despre recalcularea pensiilor! Ministrul Muncii a transmis ce seniori nu trebuie să depună adeverințe de venit

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. sursa foto: Capital.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Mai sunt numai câteva luni până la momentul în care seniorii vor beneficia de creșterea de pensii pe care o așteaptă cu sufletul la gură. Pe data de 1 septembrie, aproape 3 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare a veniturilor. Aceasta este promisiunea guvernanților.

Totuși, seniorii sunt îngrijorați cu privire la sumele de care vor beneficia în această toamnă. Acest lucru este cauzat de faptul că nu toți românii vor primi mai mulți bani după recalculare. Ba chiar contrar. În cazul unora, recalcularea poate aduce chiar sume mai mici.

Fără motive de îngrijorare

Însă, oficialii au ținut să îi liniștească pe seniori și în legătură cu această problemă. Le-a fost transmis faptul că dacă se va întâmpla ca, potrivit noii legi, după recalculare venitul să fie unul mai mic, se va oferi varianta mai avantajoasă dintre cele două.

„Există un articol clar în lege că atunci când, în urma recalculării unei pensii, iese un punctaj mai mic, se păstrează cuantumul în plată. Ce aș vrea eu să reținem de la apariția acestor norme, că noi acum, Guvernul Ciolacu, este extrem de determinat ca de la 1 septembrie seniorii noștri să primească pensiile conform legii”, este explicația oferită de Marius Budăi în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 CNN.

Nu vor exista pensii micșorate

De asemenea, și Marcel Ciolacu, premierul României, a confirmat informațiile transmise de Marius Budăi. 

„Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi”, este mesajul lui Marcel Ciolacu.

„Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit! Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, a mai declarat premierul.

Noutăți despre pensii

Noua lege introduce mai multe noutăți. Printre acestea se numără și faptul că, pentru prima dată, se vor lua în considerare la recalculare și veniturile și sporurile cu caracter nepermanent. Până acum, acestea nu contau.

”Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, este mesajul pe care l-a transmis Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii.

Existența unui risc

„Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie. Dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe. Pentru că ele se află în dosar și noi le calculăm din oficiu. Iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată. Este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a mai adăugat oficialul.

Fără depunere de documente

Seniorii nu vor trebui să meargă până la Casele Naționale de Pensii pentru a depune actele care să dovedească veniturile. Cu toate acestea, după cum a explicat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, există un număr mic de seniori care vor fi obligați să realizeze această acțiune.

„Demnitarul a atras atenția persoanelor aflate în pensie că nu trebuie să facă drumuri inutile la serviciile private de arhivare sau la casele de pensii pentru depunerea de noi documente care să ateste veniturile realizate, dacă acestea sunt după anul 2001”, este mesajul pe care l-au transmis luni, 8 aprilie, reprezentanții Ministerului Muncii.

„Această lege a fost gândită pentru a corecta inechitățile care există în prezent. În primul rând garantăm prin lege că 1 ianuarie este data la care, an de an, se majorează pensiile. Nu vor mai fi pensii diferite în funcție de legile care au existat de-a lungul timpului. Regula de bază a pensiilor este că pentru muncă și contribuții egale pensiile vor fi egale”, a transmis Simona Bucura Oprescu, potrivit antena3.ro