Infofinanciar > Info > Noutați în Mersul trenurilor
Info

Noutați în Mersul trenurilor

tren electric (sursă foto: stirileprotv.ro)
Foto: facebook.com

Noul Mers al Trenurilor este în vigoare şi aduce o serie de noutăţi faţă de anii precedenţi.

În primul rând introduce primul tren electric nou achiziţionat de România în ultimii 20 de ani. Acesta va asigura legăturile Bucureştiului cu Braşovul şi Constanţa.

Noul program valabil timp de un an include şi rute noi, mai multe garnituri intercity, dar şi modificări de trasee pe magistrala Cluj-Napoca-Oradea, unde au început deja lucrări de modernizare şi electrificare. Alex Lancuzov are detalii:

Mersul trenurilor: 1.100 de rame zilnic

1.100 de trenuri CFR Călători vor fi zilnic în circulație, iar pentru legăturile mai rapide între București și marile orașe se asigură 16 trenuri intercity.

Pentru liniile electrificate București-Brașov și București-Constanța, până la sfârșitul anului va circula primul tren nou cumpărat în ultimii 20 de ani. Livrările pentru următoarele 36 de rame fiind programate de la jumătatea anului viitor.

Pe de altă parte, pe magistrala Cluj-Oradea au început lucrările de modernizare și, treptat, trenurile vor fi înlocuite cu autocare.

Ample lucrări de reconstrucţie

Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu: ”Anul acesta va marca și intrarea noii rame în circulație pe relația Brașov-București-Constanța. Am decis să nu utilizăm rama doar pe linia de Constanța, ci și pe linia de Brașov, fiind totuși o linie, care pe timpul iernii are destul de multe solicitări. În același timp, din păcate, şi serviciile de călători sunt afectate în continuare de amplele lucrări de reconstrucţie a căii ferate. Cluj-Oradea este și zona-pilot pe care am selectat-o”.

Următoarea magistrală pe care vor începe lucrările de modernizare este Caransebeș-Timișoara-Arad.