Lumea la zi

Noutăți din lumea tehnologiei financiare. Fondatorul Ant Group, Jack Ma, renunță la control, în cadrul unei reforme cheie

Jack Ma, Sursa foto New York Magazine
Jack Ma, Sursa foto: New York Magazine

Fondatorul Ant Group, Jack Ma, va renunța la controlul gigantului chinez din domeniul tehnologiei financiare, în cadrul unei revizuiri care urmărește să pună capăt unei măsuri de reglementare care a fost declanșată la scurt timp după ce debutul său mamut la bursă a fost zădărnicit în urmă cu doi ani.

Oferta publică inițială de 37 de miliarde de dolari a Ant, care ar fi fost cea mai mare din lume, a fost anulată în ultimul moment în noiembrie 2020, ceea ce a dus la o restructurare forțată a firmei de tehnologie financiară și la speculații că miliardarul chinez va trebui să cedeze controlul.

Ce se va întâmpla cu firma?

În timp ce unii analiști au afirmat că o renunțare la control ar putea deschide calea pentru ca firma să își revigoreze oferta publică inițială, schimbările anunțate sâmbătă de grup sunt însă susceptibile să ducă la o nouă amânare din cauza reglementărilor privind listarea.

Piața internă de acțiuni A din China impune companiilor să aștepte trei ani după o schimbare de control pentru a se lista. Așteptarea este de doi ani pe piața STAR din Shanghai, de tip Nasdaq, și de un an în Hong Kong.

Fost profesor de limba engleză, Ma deținea anterior peste 50% din drepturile de vot la Ant, dar schimbările vor însemna că ponderea sa va scădea la 6,2%, potrivit calculelor Reuters.

Ma deține doar o participație de 10% la Ant, o filială a gigantului de comerț electronic Alibaba Group Holding Ltd (9988.HK), dar a exercitat controlul asupra companiei prin intermediul unor entități afiliate, potrivit prospectului IPO al Ant depus la burse în 2020.

Hangzhou Yunbo, un vehicul de investiții al lui Ma, a deținut controlul asupra altor două entități care dețin o participație combinată de 50,5% din Ant, se arată în prospect.

Cine va veni la conducere?

Cedarea controlului de către Ma are loc în condițiile în care Ant se apropie de finalizarea restructurării sale de doi ani, determinată de reglementări, autoritățile chineze fiind pe punctul de a impune firmei o amendă de peste 1 miliard de dolari, a relatat Reuters în noiembrie.

Sancțiunea așteptată face parte din măsurile drastice și fără precedent luate de Beijing în ultimii doi ani împotriva titanilor din domeniul tehnologiei din țară, care a redus cu sute de miliarde de dolari valoarea acestora și a diminuat veniturile și profiturile.

Însă, în ultimele luni, autoritățile chineze și-au îndulcit tonul în ceea ce privește represiunea în domeniul tehnologiei, în contextul eforturilor de a susține o economie de 17 trilioane de dolari, care a fost grav afectată de pandemia COVID-19, conform reuters.com.

„În condițiile în care economia chineză se află într-o stare foarte febrilă, guvernul caută să semnaleze angajamentul său față de creștere, iar sectorul tehnologic și cel privat sunt esențiale în acest sens, după cum știm”, a declarat Duncan Clark, președintele firmei de consultanță în domeniul investițiilor BDA China.

„Cel puțin investitorii Ant pot avea (acum) un anumit calendar de ieșire după o lungă perioadă de incertitudine”, a spus Clark, care este și autorul unei cărți despre Alibaba și Ma.

Controlul de reglementare

Ant operează Alipay, cea mai mare aplicație de plăți mobile omniprezentă din China, cea mai mare din lume, care are peste 1 miliard de utilizatori.

Ant, ale cărei activități cuprind, de asemenea, împrumuturi de consum și distribuția de produse de asigurare, a declarat că Ma și alți nouă dintre acționarii săi importanți au fost de acord să nu mai acționeze în mod concertat atunci când își exercită drepturile de vot și că vor vota doar în mod independent. Acesta a adăugat că interesele economice ale acționarilor în Ant nu se vor schimba ca urmare a ajustărilor.

De asemenea, Ant a declarat că va adăuga un al cincilea director independent în consiliul său de administrație, astfel încât directorii independenți să reprezinte majoritatea consiliului de administrație al companiei. În prezent, aceasta are opt directori în consiliu.

„Ca urmare, nu va mai exista o situație în care un acționar direct sau indirect va deține controlul unic sau comun asupra Ant Group„, a precizat compania în declarația sa.

Reducerea influenței marilor investitori privați

Reuters a relatat în aprilie 2021 că Ant explora opțiuni pentru ca Ma, unul dintre cei mai de succes și influenți oameni de afaceri din China, să renunțe la participația sa în Ant și să renunțe la control.

Wall Street Journal a relatat în iulie anul trecut, citând surse anonime, că Ma ar putea ceda controlul prin transferarea unei părți din puterea sa de vot către oficialii Ant, inclusiv către directorul executiv Eric Jing.

Listarea Ant pe piețele din Hong Kong și Shanghai a fost tergiversată la câteva zile după ce Ma a criticat public autoritățile de reglementare într-un discurs din octombrie 2020. De atunci, imperiul său tentacular a fost supus unui control de reglementare și a trecut printr-o restructurare.

Cândva deschis, Ma a rămas în mare parte ascuns de ochii publicului de la represiunea de reglementare care a pus frâu liber giganților din domeniul tehnologiei din țară și a renunțat la o abordare de laissez-faire care a condus la o creștere vertiginoasă.

„Plecarea lui Jack Ma de la Ant Financial, o companie pe care a fondat-o, arată determinarea conducerii chineze de a reduce influența marilor investitori privați”, a declarat Andrew Collier, director general al Orient Capital Research.

„Această tendință va continua erodarea celor mai productive părți ale economiei chineze.”

În condițiile în care autoritățile de reglementare chineze nu văd cu ochi buni monopolurile și concurența neloială, Ant și Alibaba și-au despărțit operațiunile una de cealaltă și au căutat independent noi afaceri, a relatat anul trecut Reuters.

Ant a declarat sâmbătă că managementul său nu va mai face parte din Alibaba Partnership, un organism care poate nominaliza majoritatea membrilor consiliului de administrație al gigantului de comerț electronic, afirmând o schimbare care a început la jumătatea anului trecut.