Lumea la zi

Nouă miliarde de dolari pentru eoliene! Două țări din Europa realizează un plan inovator pentru a combate criza energetică

energie eoliana economica.net
sursă foto: economice.net

Două țări de pe continentul european pun la punct un nou proiect inovativ prin care să reziste crizei energetice provocate de lipsa gazului rusesc. Germania și Danemarca s-au pus de a cord cu privire la realizarea unei insule de parcuri eoliene, un program comun prin care se alocă o sumă semnificativă de 9 miliarde de dorali.

Proiectul anunțat luni, 5 septembrie, vizează astfel zona Mării Baltice, iar această insulă eoliană ar putea avea capacitatea de furnizare de energie pentru a asigura necesarul a 4,5 milioane de gospodării din cele două state europene, asta până în anul 2030. Acordul dintre Danemarca și Germania presupune astfel ca autoritățile de la Copenhaga să susțină creșterea capacității de energie eoliană și de pe Insula energetică Bornholm, iar liderii danezi au anunțat o majorare de la 2 la 3 gigawați. Potrivit acordului, va fi instalat un cablu submarin de 292 de mile care va face legătura între resursele energetice din Bornholm și rețeaua germană, informează infoactual.ro.

Vântul care aduce siguranță

La momentul actual, Danemarca și Germania au capacități eoliene de tip off-shore care ajung la valori de 1,5 gigawați, respectiv 1 gigawatt în Marea Baltică. Aceste resurse reprezintă peste 90% din energia eoliană din regiune, a scris State of Green în declarația sa. Aceste proiecte comune privind parcurile eoliene vor valora circa 3 miliarde de dolari.

Dan Jørgensen, ministrul danez pentru climă, energie și utilități, a afirmat despe acest proiect inovativ ca fiind un „punct de referință în istoria energiei” într-un moment în care „cooperarea internațională este mai importantă ca niciodată”. În continuare, Robert Habeck, ministrul german pentru afaceri economice și acțiune climatică, susține că „proiectul emblematic” va ajuta Europa să atingă „securitatea energetică și neutralitatea climatică”.

Necesitatea germană

Recent, tot din Germania, ministrul de Externe, Annalena Baerbock, a ținut să specifice necesitatea națiunii de a folosi potențialul „enorm” al energiei eoliene offshore din Marea Baltică. Oficialul de la Berlin subliniază faptul că acest nou proiect ar putea genera până la 90 de gigawați de energie.

„Energia eoliană din Marea Baltică ne va ajuta să luptăm împotriva crizei climatice. Și este o investiție în securitatea noastră: ne va ajuta să fim mai puțin dependenți de gazul din Rusia”, spune Annalena Baerbock.

Și liderii Uniunii Europene își îndreaptă acum din ce în ce mai mult atenția către surse alternative de energie. În acest sens, reprezentanții Comisiei Europene au venit cu anunțul că doresc să stabilească un obiectiv de creștere a capacității totale de energie eoliană în cadrul țărilor membre la 300 de gigawați până în 2050, față de cei 16 gigawați instalați până în luna mai.