Infofinanciar > Info > O nouă măsură fiscală. Cine riscă să plătească o taxă de 70% pe venit
Info

O nouă măsură fiscală. Cine riscă să plătească o taxă de 70% pe venit

Taxe și impozite, Sursă foto: Playtech
Sursa foto: arhiva companiei

Noile politici fiscale și bugetare au fost dezvăluite de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Pentru acestea, oficialii din Guvern plănuiesc să își asume responsabilitatea înaintea Parlamentului. Una dintre măsurile fiscale care se va adopta este impozitarea cu până la 70% a veniturilor care nu au fost declarate. Data la care ar putea această măsură să intre în vigoare este 1 iulie 2024.

Ministerul Finanțelor dorește să implementeze o nouă cotă de impozitare de până la 70%. Aceasta se va aplica veniturilor pe care le-au realizat persoanele fizice și care nu pot justifica proveniența acestora. Majorarea acestei cote are ca scop stimularea conformării voluntare a contribuabililor. În acest fel, încasările la bugetul de stat vor crește și ele.

Declararea veniturilor

Până când se vor implementa noile măsuri fiscale, contribuabilii pot beneficia de timp și își pot declara veniturile, conform legii. Pe lângă declarația veniturilor trebuie achitate și taxele corespunzătoare. În acest fel, persoanele evită riscul de a fi integrate în categoria cu risc fiscal. Evită, totodată, și verificările care s-ar putea realiza cu privire la starea fiscală personală.

În cazul în care nu se respectă legile în vigoare, asupra veniturilor persoanelor se poate aplica noua cotă de impozitare, alături de obligații fiscale corespunzătoare.

Realizarea verificărilor

La momentul actual, pentru un venit nedeclarat, impozitul perceput este de 16%. Cei care se ocupă se verificarea persoanelor care nu își declară veniturile sunt inspectorii de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Mai exact, luate în vizor sunt persoanele care dețin bunuri de valoare, precum case sau mașini costisitoare, dar care nu se regăsesc în evidența statului cu venituri prin care să justifice cumpărarea acestor bunuri.

Această responsabilitate îngreunează munca realizată de inspectorii ANAF. Această instituție este adesea criticată pentru că nu are acțiuni mai decisive. Conform analiștilor, pentru a putea ține pasul cu noile politici și măsuri, este nevoie de reformă. Potrivit unei declarații făcute de Anca Dragu, fostul ministru de Finanțe, gradul de colectare reprezintă numai 26% din produsul intern brut. În acest fel România se situează cu mult în urma altor țări din Europa, informează dailybusiness.ro 

Noi taxe și impozite

În urma adoptării noilor măsuri fiscal-bugetare, mai multe taxe și impozite vor fi introduse. Printre acestea se regăsește și impozitarea veniturilor angajaților din domeniul IT. Până acum, aceștia erau scutiți de impozitul pe venit. Odată cu noile măsuri și acești angajați vor fi nevoiți să achite taxa pentru venituri care depășesc suma de 10.000 de lei brut.

De asemenea, pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară se va introduce plata contribuției la CASS. O altă măsură adoptată cu scopul de a reduce cheltuielile statului este restrângerea numărului de posturi de conducere. Totodată, acordarea voucherelor de vacanță și a tichetelor de masă se va face în funcție de salariu. Angajații cu un venit brut mai mare de 14.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanță sau tichete de masă, informează digi24.ro