Infofinanciar > Lumea la zi > O nouă lovitură împotriva Rusiei. UE se pregătește să doboare imperiul gazelor naturale rusești
Lumea la zi

O nouă lovitură împotriva Rusiei. UE se pregătește să doboare imperiul gazelor naturale rusești

Gaze Rusia, Sursă foto: Daily Bussines
sursa foto arhiva

Pentru prima dată de când Moscova a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei, în urmă cu mai bine de doi ani, se așteaptă ca UE să îndrepte sancțiuni către sectorul profitabil al gazelor naturale din Rusia. Însă propunerile aflate pe masă ar atinge doar o mică parte din miliardele pe care Moscova le obține anual din gazele naturale lichefiate. Lăsând o mulțime de bani pentru fondul său de război.

Potrivit a trei diplomați europeni, Comisia Europeană este pregătită să publice chiar vineri o propunere. Care interzice revânzarea de către porturile UE a GNL de la Moscova. De asemenea, Comisia va solicita restricții pentru trei proiecte viitoare de GNL rusesc. Măsurile vor face parte din cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni al Bruxelles-ului.

UE se pregătește să doboare imperiul gazelor naturale rusești

Sancțiunile privind GNL sunt concepute pentru a înăbuși o afacere profitabilă a Moscovei. Care îi asigură transportul de energie în întreaga lume. Cu toate acestea, așa cum au fost redactate în proiectele de propuneri, sancțiunile ar afecta doar aproximativ un sfert din profiturile Rusiei din GNL. Care sunt în valoare de 8 miliarde de euro.

Acest lucru vine pe fondul avertismentelor repetate. Potrivit cărora eforturile UE și ale Occidentului de a sugruma veniturile din combustibili fosili ale Moscovei au eșuat în mare parte. Numeroasele lacune și tactici evazive au făcut ca banii să continue să curgă către Kremlin. În timp ce UE a interzis importurile de cărbune și țiței rusesc pe mare.

Între timp, UE a făcut puține progrese în ceea ce privește pedepsirea sectorului GNL al Moscovei. Combustibilul a reprezentat doar 5% din consumul de gaz al UE anul trecut. Totuși, acesta rămâne o „vacă de muls” pe care Kremlinul se bazează pentru a duce războaie. Franța, Spania și Belgia au fost cele mai mari centre pentru gazul supraîncălzit. Mare parte din acesta fiind apoi exportat în țări precum Germania și Italia.

O lovitură pentru Moscova

Oprirea revânzării în UE a GNL rusesc ar necesita ca Moscova să își revizuiască modelul de afaceri actual. O sarcină care nu este deloc ușoară. Fără porturile europene ca o escală convenabilă, Rusia ar trebui să folosească spărgătoare de gheață special echipate. Care să taie gheața din Marea Arctică pentru a-și transporta gazul în Asia. Acest lucru ar afecta vasta uzină rusească de GNL Yamal din nordul extrem al Siberiei, în valoare de 27 de miliarde de dolari, potrivit Laurei Page, expert în gaze la firma de analiză a datelor Kpler.

„Dacă nu pot efectua transbordări în Europa, ar putea fi nevoiți să își ia petrolierele de clasă de gheață pe călătorii mai lungi”, a spus ea. Ceea ce înseamnă că Rusia „ar putea să nu poată scoate la fel de multe încărcături de la Yamal, deoarece navele lor nu se pot întoarce la fel de repede”.

Pagubă de 2 miliarde de dolari

Schimbarea ar face o gaură de 2 miliarde de euro în veniturile din GNL ale Rusiei, pe baza cifrelor de anul trecut. Acest lucru a fost evidențiat de Petras Katinas, analist în domeniul energiei la Centrul de cercetare pentru energie și aer curat. Este o sumă mare de bani. Dar reprezintă doar 28% din profiturile Rusiei din GNL și puțin peste o cincime din exporturile sale către UE de anul trecut. Interdicția „este un prim pas înainte”, a declarat Katinas. Dar „nu este suficient” dacă UE dorește să stopeze fluxul de numerar al Kremlinului.

Între timp, potențialele sancțiuni asupra proiectelor rusești de GNL, inclusiv Arctic LNG 2, uzina sa din Murmansk și terminalul UST Luga LNG, sunt un „tigru de hârtie”, a spus Katinas. Deoarece niciunul dintre acestea nu trimite în prezent încărcături către Europa.

Complicații juridice

Propunerile UE sunt, de asemenea, încărcate de complicații juridice. În funcție de modul în care Comisia definește „transbordările”, importatorii care vor fi probabil cei mai afectați vor fi Naturgy din Spania, Elengy din Franța și Fluxys din Belgia. Care au contracte pe termen lung legate de Yamal LNG din Rusia.

Dar nu este clar dacă sancțiunile UE le vor permite firmelor să își încheie în siguranță contractele în mod unilateral. Fără a se confrunta cu sancțiuni sau acțiuni în justiție din partea partenerilor lor ruși, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Fluxys a declarat că va „respecta pe deplin” sancțiunile. În cazul în care acestea vor fi impuse. Dar a precizat că firma nu are „niciun control” asupra originii GNL păstrate în depozitele sale și că este „obligată să respecte acordurile contractuale” cu clienții săi, conform Politico .