Infofinanciar > Lumea la zi > Sancțiunile la ce au folosit? Băncile occidentale din Rusia au plătit 800 milioane de euro în taxe către Kremlin
Lumea la zi

Sancțiunile la ce au folosit? Băncile occidentale din Rusia au plătit 800 milioane de euro în taxe către Kremlin

Rusia Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Arhiva companiei

Cele mai mari bănci occidentale care au rămas în Rusia au plătit Kremlinului taxe de peste 800 de milioane de euro anul trecut. Suma a fost de patru ori mai mult decât înainte de război. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda promisiunilor de a-și reduce la minimum expunerea la Rusia după invazia pe scară largă a Ucrainei.

Cele șapte bănci europene de top în funcție de activele din Rusia raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro în 2023.

Aceste profituri au fost de trei ori mai mari decât în 2021. Au fost generate parțial de fondurile pe care băncile nu le pot retrage din țară.

Saltul de profitabilitate a făcut ca băncile europene să plătească aproximativ 800 de milioane de euro în taxe. În 2021, au fost plătite de 200 de milioane de euro. Aceasta s-a adăugat profiturilor înregistrate de creditorii americani precum Citigroup și JPMorgan.

Taxele plătite de băncile europene sunt echivalente cu aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare non-energetice prevăzute pentru 2024, conform ft.com.