Infofinanciar > Info > O nouă lege în România. Medicii ar putea presta servicii private, după program, în spitalele de stat
Info

O nouă lege în România. Medicii ar putea presta servicii private, după program, în spitalele de stat

medicul de familie Sursă foto: promptmedurgentcare.net
Sursa foto: arhiva companiei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat necesitatea normării activității medicilor și asistenților medicali. Cu precădere în spitalele de primă linie care se ocupă de cazuri complicate.

De curând, el a menționat că se va elabora un punct de vedere legislativ privind relația dintre medici și pacienți cu sistemul de sănătate public și privat. Ministrul a subliniat că atât doctorii, cât și pacienții vor avea libertatea de a accesa atât sistemul public, cât și cel privat, fără restricții.

Conform unor explicații oferite de Alexandru Rafila în cadrul „Gala Aniversară a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti – 90 de ani de tradiţie şi excelenţă”, există țări europene unde medicii au posibilitatea de a oferi servicii medicale în sistem privat chiar în spitalele publice în care lucrează.

„Ceea ce știu și sunt exemple în Franța, în Belgia, în multe alte țări. Există și situația în care medicii care lucrează într-un anumit spital. După încheierea programului de lucru, pot să presteze în cadrul aceluiași spital servicii private. Ei primesc o parte din bani. Spitalul primește o parte din bani. Se poate și dezvolta. Asta este un sistem care este doar opțional pentru cei care nu vor să stea pe o listă de așteptare sau care au o anumită preferință pentru un anumit medic”, sunt informațiile oferite de Alexandru Rafila, conform RADOR