Infofinanciar > Info > Noua lege a pensiilor stârnește neînțeleri în coaliție. Ce spun oficialii
Info

Noua lege a pensiilor stârnește neînțeleri în coaliție. Ce spun oficialii

pensii sursa foto Panorama.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, dorește ca pensiile să crească. Potrivit acestuia, majorarea veniturilor seniorilor este o măsură necesară. Totuși, el nu dorește implementarea unor noi taxe și impozite în acest sens. 

Dan Motreanu a evidențiat faptul că, deși este necesară o majorare a pensiilor, acest lucru nu trebuie să conducă la o impunere de taxe și impozite mai ridicare asupra mediului antreprenorial.

Momente tensionate

Prim-vicepreședintele partidului declară că PNL se distanțează de PSD și că nu este de acord cu această idee. Ba din contră, se opune categoric. Conform declarațiilor lui Dan Motreanu, PNL va vota noua lege a pensiilor în Camera Deputaților. Asta după ce a trecut deja de votul din Senat. 

Totuși, el cere să se găsească sursele de finanțare pentru a sprijini această majorare. La momentul actual, noua lege a pensiilor se află pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei Deputaților. Aceasta va fi dezbătută în cazul în care se transmite raportul de către comisia de specialitate.

Noua lege a pensiilor

Prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, a mai evidențiat și faptul că este important să existe o stabilitate. De asemenea, el a mai transmis și că fondurile europene sunt necesare pentru a genera venituri suplimentare la buget. 

Conform unor asigurări pe care le-a transmis ministrul Muncii și Protecției Sociale, după finalizarea recalculării, nicio pensie nu se va micșora. Totodată, ministrul Muncii și Protecției Sociale a mai transmis că, de la data de 1 ianuarie a anului viitor, pensiile se vor majora cu 13,8%.

Pensiile nu vor scădea după noua lege

Inițiativa de majorare a pensiilor are la bază garanții pentru asigurarea stabilității și predictibilității pentru seniorii României. În noua formulă de calcul se va lua în considerare și rata medie anuală a inflației.

În acest fel, cetățenii României trebuie să afle faptul că nicio pensie nu se va micșora după finalizarea procesului de recalculare. Acesta este mesajul pe care l-a transmis ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Un trai greu

Viața pentru pensionarii din România nu este una foarte bună, în special pentru cei care au venituri mici. Tarifele produselor se majorează constant, iar acest lucru nu se întâmplă și în cazul veniturilor.

Seniorii a căror pensie are o valoare mică sunt cele mai vulnerabile persoane. Prețurile medicamentelor s-au majorat considerabil. Mulți pensionari sunt nevoiți să renunțe la acestea pentru a-și putea achiziționa produsele esențiale, precum produsele alimentare, informează substantial.ro

De asemenea, pe lângă majorarea pensiilor de la data de 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, oficialii țării mai discută și despre cea de-a doua creștere. Mai exact, aceasta se va întâmpla în luna septembrie a anului 2024.