Infofinanciar > Info > Noua lege a pensiilor vine cu capcane! Ce trebuie să știe seniorii
Info

Noua lege a pensiilor vine cu capcane! Ce trebuie să știe seniorii

formulă de calcul lege a pensiilor sursă foto unsplash.com
sursa foto arhiva companiei

Senatul a adoptat cu 81 de voturi pentru, 12 împotrivă și 8 abţineri, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, fără ca impactul bugetar să fie prevăzut în proiect, cum obligă legea finanțelor publice, și fără a fi făcută publică sursa de finanțare a majorărilor.

Proiectul a fost adoptat după o serie de tensiuni în coaliția PSD – PNL. După ce liberalii s-au plâns că nu a fost făcută publică sursa de finanțare.

Cei doi lideri ai coaliției de guvernare, premierul Marcel Ciolacu, președinte al PSD și Nicolae Ciucă, fost premier, președinte al PNL s-au întâlnit la Vila Lac pentru a găsi soluții la scandalul declanșat de creșterea pensiilor, decisă de PSD și aprobată cu jumătate de gură de PNL.

Executivul a aprobat proiectul de lege conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

După patru ore de discuții, cei doi lideri au anunțat luni seară separat că „au fost clarificate” toate aspectele.

Potrivit raportului comisiilor de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare reforma sistemului de pensii printr-un nou cadru legislativ. Acestav vizează în special corectarea inechităților din sistemul public de pensii, sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului. De asemenea, și respectarea principiului contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie.

Capcanele din noua lege a pensiilor

1. pensiile speciale cresc şi ele cu 13,8%

2. creşterea vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani

3. creşterea vârstei standard de pensionare în România la peste 65 de ani (după anul 2035)

4. dispar grupele de muncă, din anul 2035

5. doar trei milioane de pensionari vor avea parte de creşteri de pensii, după noua formulă, potrivit Antena3.

Noua formulă din legea pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.

Astfel, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur, acasă, noua pensie pe care o va primi din 2024.

Pentru românii care nu ştiu valoarea punctului de referință (VPR). Acesta este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu) împărțit la 25 de ani de cotizare. Pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.