Infofinanciar > Educație financiară > „Noua casă” sau un credit imobiliar? Cum să știi ce e mai bun pentru tine
Educație financiară

„Noua casă” sau un credit imobiliar? Cum să știi ce e mai bun pentru tine

Noua Casă (sursă foto: România Liberă)
sursă foto: arhiva companiei

În mare, pentru cei care doresc o locuință există doar două posibilități, în afara situației ca doritorul să aibă deja banii necesari.

Este vorba despre cunoscutul program ”Prima Casă” sau ofertele băncilor de credite imobiliare. Bun, dar pe cale o o alegi, care și se potrivește?

„Noua Casă” vs credit

„Noua Casă” este un program guvernamental lansat pentru tineri și familii tinere. Principala sa caracteristică este dobânda redusă. Un soi de facilitate pentru cei aflați la început de drum și care consider că au nevoie de o locuință în loc să aleagă varianta cu chirie. Nu uitați aici sunt diverse criterii, printre care cea mai importanată este aceea a vârstei.

Creditul ipotecar este soluția oferită de bănci. Ofertele sunt diverse, aproape diferite de la bancă la bancă. Mai mult ca sigur, dobânzile sunt mai mari decât în cazul programului „Noua Casă”.

Diferențe esențiale

Programul „Noua Casă” se remarcă prin costuri inițiale mai mici, fiind o opțiune atractivă pentru cei care îndeplinesc criteriile. Creditul ipotecar variază semnificativ în funcție de ofertele băncilor și poate implica costuri inițiale mai mari.

Perioada de rambursare poate varia, dar în general, creditul ipotecar oferă mai multe opțiuni în acest sens. „Noua Casă” are termene fixe, adaptate specific programului. Cu toate aceste diferențe, alegerea între cele două tipuri de credite depinde în mare măsură de nevoile și circumstanțele individuale ale cumpărătorului.

Ce spun agenții imobiliari

”Depinde foarte mult de buget. După cum bine știți, apartamentele de două camere pot să se încadreze într-un buget de 70000 € sau mult peste 70000 € în condițiile în care targeteaza o zona ultracentrală”, spune Alex Printz, specialist în imobiliare.

”Haideți să vorbim despre cea mai mare parte a populației și să ne gândim că, probabil, un apartament cu două camere costă în jur de aproximativ 70000 €. Oamenii au la dispoziție două produse. Vorbim de creditul ”Noua casă”, un produs care și-a dovedit deja fiabilitatea în timp, și creditul ipotecar”, adaugă Printz.

Cei care nu au, sau au doar un avans mic din valoarea creditului, pot accesa creditul ”Noua casă”, un credit extrem de bun pentru cei care nu au un avans mare pe care să-l plătească la începutul creditului.

Noua casă, dezavantaje

”Programul ”Noua casă” are însă și dezavantaje, de care trebuie neapărat să țineți cont. Un credit ”Noua casă” se acordă undeva la două luni de zile și asta probabil din cauza birocrației. Asta înseamnă că trebuie să aveți înțelegere din partea proprietarului pentru a sta în relația de antecontract toată această perioadă”, adaugă specialistul în imobiliare.

”Totodată, trebuie să țineți cont de faptul că, dacă pe viitor o să ajungeți în situația în care să nu mai puteți plăti creditul, și veți avea nevoie să apelați la legea dării în plată, programul ”Noua casă” nu se supune legilor dării în plată. Mai mult decât atât, trebuie să știți că executare silită este super rapidă, poate avea loc chiar și în 60 de zile. Așadar, trebuie să fiți siguri că aveți, totuși, un venit constant pe termen lung care să vă permită să plătiți acest tip de credit”, a explicat Alex Printz.

Varianta ipotecară

”Pe de altă parte, ca să răspund și la partea cu creditul ipotecar, avantajele sunt multiple. Creditul este unul validat, este un credit care are o durată de rambursare mai lungă, chiar cu durata de rambursare maximală poți ajunge la 30 de ani în momentul de față. Ai posibilitatea de a stabili o rambursare în funcție de veniturile tale, pentru că sunt mult mai flexibili din acest punct de vedere. Plus că îți acceptă o mulțime de venituri care nu sunt actualmente acceptate prin programul ”Noua casă”, cum ar fi venituri din dividende, din drepturi de autor, din diurne, din închirieri și chiar din afara țării”, punctează Printz.

Noi vă spune și faptul că creditul ipotecar vine la pachet și cu dezavantaje. Aici nu mai vorbim de avansul de 5 la sută sau de 15 la sută când pragul depășește 70000 €, vorbim de un avans între 25000 – 35000 €, ceea ce înseamnă că trebuie să ai o anumită sumă de bani înainte de a accesa creditul.