Infofinanciar > Lumea la zi > Nou record mondial! Viteza internetului este de 4,5 milioane de ori mai rapidă
Lumea la zi

Nou record mondial! Viteza internetului este de 4,5 milioane de ori mai rapidă

internet, sursa foto: dreamstime.com
sursa foto arhiva companiei

Este nevoie de doar un minut pentru a descărca toate filmele realizate vreodată. Cercetătorii au stabilit un nou record mondial pentru viteza internetului, care este de 4,5 milioane de ori mai rapidă decât viteza medie a benzii largi.

O echipă internațională care a inclus oameni de știință de la Universitatea Aston din Birmingham a stabilit noul record de 301 terabiți pe secundă – echivalentul a 9.000 de filme HD – folosind o fibră optică standard.

La această viteză, ar fi nevoie de doar un minut pentru a descărca fiecare film listat în baza de date Internet Movie Database (IMDb).

Pentru comparație, viteza medie a benzii largi în Marea Britanie este de 69,4 megabiți pe secundă, conform unui raport de performanță al Ofcom din septembrie anul trecut.

Viteză record

Viteza record de transmisie a datelor a fost obținută prin dezvoltarea unui nou dispozitiv de procesare optică care a deschis noi benzi de lungimi de undă care nu au fost utilizate anterior în sistemele de fibră optică.

„În linii mari, datele au fost trimise prin intermediul unei fibre optice, la fel ca o conexiune la internet acasă sau la birou”, a declarat Dr. Ian Phillips de la Școala de Informatică și Tehnologii Digitale a Universității Aston.

„Cu toate acestea, pe lângă benzile C și L disponibile în comerț, am folosit două benzi spectrale suplimentare numite banda E și banda S. În mod tradițional, aceste benzi nu au fost necesare deoarece benzile C și L puteau oferi capacitatea necesară pentru a satisface nevoile consumatorilor.”

Având în vedere că cererea consumatorilor pentru viteze mai mari de internet este în continuă creștere, cercetătorii consideră că noua lor tehnologie ar putea fi folosită pentru a ajuta furnizorii de servicii de internet să o satisfacă.

Capacitatea de a crește vitezele fără a implementa noi fibre și cabluri face ca această tehnologie să fie, de asemenea, o modalitate mai ecologică de a îmbunătăți viteza de internet în mediul comercial.

„Prin creșterea capacității de transmisie în rețeaua de bază, experimentul nostru ar putea duce la conexiuni mult mai bune pentru utilizatorii finali”, a declarat profesorul Wladek Forysiak de la Universitatea Aston, scrie Independent.