Infofinanciar > Lumea la zi > Norvegia și-a triplat veniturile naționale din petrol și gaze! Oslo și-a câștigat eticheta de „profitor al războiului”
Lumea la zi

Norvegia și-a triplat veniturile naționale din petrol și gaze! Oslo și-a câștigat eticheta de „profitor al războiului”

FORBES.RO
sursa foto FORBES.RO

Anul trecut, Norvegia a încasat venituri record din petrol și gaze, conform datelor obținute de Institutul norvegian de statistică (SSB), în mare parte ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, război care a majorat prețurile din industria petrolieră la un nivel record în întregul continent.

Conform SSB, Norvegia a încasat venituri record de 1.457 miliarde de coroane, echivalent a 131 miliarde de euro, în principal din comerțul hidrocarburilor. Veniturile sunt „de departe, cea mai mare cifră înregistrată vreodată”, afirmă Institutul norvegian de statistică (SSB).

Veniturile Norvegiei s-au triplat

Veniturile din 2022 pe care le-a generat statul norvegian sunt de trei ori mai mari decât cele încasate în 2021, de 498 de miliarde de coroane, echivalent a circa 45 de miliarde de euro. Astfel, Norvegia a devenit în 2022 cel mai mare exportator de gaze naturale din Europa, după ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au împins Moscova să își reducă semnificativ livrările de gaze rusești.

În plus, prețurile gazelor naturale au atins un nivel record în vara lui 2022, lucru care a contribuit la majorarea veniturilor din exporturile norvegiene. Astfel, statul scandinav a devenit un „profitor de război” în ochii multora, catalogare complet respinsă de guvernul de la Oslo.

Norvegia a dăruit Ucrainei un ajutor de 7 miliarde de euro

Eticheta de „profitor de război” a fost o catalogare care a inspirat multă indignare la Oslo, după ce Norvegia a dăruit Ucrainei 1 miliard de euro anul trecut și a promis un sprijin civil și militar în valoare de 75 de miliarde de coroane, echivalent a 6,8 miliarde de euro, pentru perioada următoare, 2023-2027, ceea ce se însumează la 15 miliarde de coroane pe an (1,3 miliarde de euro).

Norvegia încasează venituri din petrol și gaze prin taxele pe care le-a impus guvernul de la Oslo companiilor petroliere, participaţiilor directe pe care le deţine la zăcămintele de petrol şi gaze, cât şi la infrastructuri (conducte, etc.), precum şi dividendele plătite de grupul energetic Equinor, la care statul norvegian deţine 67% din acţiuni, scrie Economica.

Guvernul de Oslo întâmpină rezistență în planurile pentru o industrie mai ecologică

La Heroeya, în sudul Norvegiei, cel mai mare sit industrial terestru din țară intenționează să devină complet electric, înlocuind utilizarea gazelor naturale cu energie din rețea, ca parte a unui efort național de reducere a emisiilor de CO2 din țară.

Însă planul de la Oslo de a electrifica marile situri industriale pentru a se conforma Acordului de la Paris privind clima din 2015 se ciocnește cu îngrijorarea alegătorilor că facturile lor la energie electrică vor crește, deoarece cererea mai mare pune o presiune puternică asupra ofertei limitate.

Este o ilustrare a unui conflict care se află în centrul ecologismului, între dorința de a electrifica totul, de la transporturi la industrie, și un interes la fel de puternic în protejarea naturii de impactul negativ al construcției de noi centrale electrice.

Costurile mai mari ale energiei electrice sunt deosebit de dureroase pentru consumatorii din Norvegia, având în vedere că rezervele sale naturale de energie sub formă de energie hidroelectrică au însemnat, în mod istoric, că energia electrică era ieftină, scrie Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.