Infofinanciar > Info > Noroc cu onlineul. Recensământul pe teren a fost amânat pentru că statul nu este pregătit. Care sunt motivele
Info

Noroc cu onlineul. Recensământul pe teren a fost amânat pentru că statul nu este pregătit. Care sunt motivele

recensamant -sursa foto - oradesibiu.ro
Sursa foto - oradesibiu.ro

După ce s-a terminat procesul de autorecenzare online, pe 31 mai trebuia să înceapă recenzarea pe teren, dar a fost amânată pentru data de 3 iunie. Motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru țin de organizare.

În ciuda acestui lucru, șeful INS se mândrește cu economiile care au fost aduse la bugetul de stat. Altfel, spus, prin prelungirea procesului de autorecenzare online, recenzorii nu au mai fost trimiși pe teren, astfel s-au economisit bani.

Etapa de colectare a datelor pentru recensământul pe teren trebuia să înceapă pe 31 mai. În această fază, recenzorii se deplasează la adresele de reședință din buletin ale persoanelor care nu s-au autorecenzat în mediul online

Purtătorul de cuvânt al INS face următoarele precizări, potrivit site-ului stirepesurse.ro, : „Sunt două cauze principale. În primul rând, recenzorii trebuie să își recunoască mai întâi sectorul pe care îl au alocat și să identifice, pe baza datelor preluate deja, care sunt locuințele unde trebuie să meargă și ce persoane sunt acolo. Totodată, recenzorii mai trebuie să stabilească și un grafic de recenzare.”.

Tabletele, principala problemă a recensământului pe teren

Acesta a adăugat și că un alt motiv este reprezentat de faptul că o parte dintre cele 20.000 de tablete sunt conectate, încă, la baza de date. Astfel, Vladimir Alexandrescu spune că : „Trebuie încă 2-3 zile ca să poată fi făcută adaptarea de sistem între cel folosit la autorecenzarea online și cel folosit pe tablete, atunci când cei 20.000 de recenzori din toată țara vin acasă la oameni.”.

Problema tabletelor se referă și la faptul că în unele zone, cum ar fi diverse comune din județul Călărași, dispozitivele nici măcar nu au ajuns.

Concret, în localitatea Frăsinet din Călărași, dispozitivele cu care recenzorii colectează informațiile din teren au ajuns abia marți, moment în care acest tip de recenzare ar fi trebuit să înceapă.

În Giurgiu, la Vărăști, chiar dacă tabletele au ajuns de săptămâna trecută, dispozitivele o să fie sincronizate cu sistemul în ziua de vineri.

Recenzarea pe teren va consta într-un interviu față-în-față, doar cu ajutorul tabletelor. Chestionarul de recensământ ramâne identic cu cel din perioada de autorecenzare.

Recensământul pe teren este adresat persoanelor care, între 14 martie și 27 mai nu s-au autorecenzat online. Potrivit autorităților, dintre românii care au domiciliul în mediul urban, s-au autorecenzat 53,9% dintre ei. În mediul rural, oamenii s-au autorecenzat în procent de 46.1%.

Potrivit Insitutului Național de Statistică, aproape jumătate din numărul persoanelor vizate s-a autorecenzat. Mai precis, este vorba de 47%.