Info

Noi scumpiri de la 1 ianuarie! Ce prețuri vor crește în 2023

Taxe sursa foto Saptamana Financiara
sursa foto Saptamana Financiara

De la 1 ianuarie, anul ce urmează vine cu noi scumpiri. Nu doar prețul alimentelor va crește de la anul, așa cum a făcut până acum, dar românii vor avea șimai multe cheltuieli cauzate de măriri de TVA.

În urma unui proiect al coaliției, taxele la băuturi, mai precis la sucuri, cidru și berea fără alcool, vor crește de la 9% la 19%, o scumpire substanțială care se va resimte la prețul la raft. Aceasta este și cea mai mare scumpire alimentară pregătită de coaliție.

Procentele de TVA cresc de la 1 ianuarie

Taxa pe valoare adăugată pentru serviciile hoteliere va crește de asemenea de la 5% la 9%, transformând prețul șederii  la hotel.

Pâinea, la restaurant, care are în prezent  un TVA de 5% va ajunge de la 1 ianuarie la o taxă de 9%. Astfel, nota de plată în cazul celor ce consumă pâine la masă va crește.

Există și o veste bună: TVA-ul pentru prima casă se va reduce. ATENȚIE!  Valoarea locuinței dorite va fi nevoită să se încadreze în plafonul de 120.000 de euro, căci altfel taxa va fi complet alta. TVA-ul pentru casele ale căror valoare trece peste nivelul plafonului va fi de 19%.

Modificările fiscale aduse de Ordonanța de Guvern 16

Pe lângă schimbările aduse TVA-ului la produsele și serviciile menționate mai sus, Codul Fiscal s-a schimbat și el. Acestea sunt modificările aduse:

  • Impozitele de proprietate nu vor mai crește prin introducerea grilei notarilor din 2023, urmând probabil ca acest lucru să se întâmple în 2025
  • Impozitul pentru dividende interimare va rămâne la 5% de la 1 ianuarie, pentru cele distribuite în cursul anului și se va aplica cota de 8% pentru cele care vor fi distribuite în 2023.
  • Consultanții fiscali vor putea beneficia de regimul de microîntreprideri
  • Firmele care nu depășesc până la finalul anului pragul de 1 milion de euro nu vor putea depăși pragul și vor rămâne în continuare microîntreprinderi, cu toate că de la 1 ianuarie pragul de micro se va înjumătăți.
  • Impozitul datorat în cazul veniturilor care au fost obținute prin participarea la jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri cu o valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 de lei se va determina printr-un barem asupra venitului brut al fiecărui participant în parte, din rezultatul obținut scăzându-se apoi suma de 30 de lei.
  • Plata cu cardul devine obligatorie pentru firmele ce încasează numerar de peste 50.000 de lei