Infofinanciar > Info > Noi schimbări pentru șoferi. Ce se întâmplă dacă nu ai mai condus de mai mult de doi ani
Info

Noi schimbări pentru șoferi. Ce se întâmplă dacă nu ai mai condus de mai mult de doi ani

permisul de conducere (sursă foto: observatornews.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Toți conducătorii auto de la noi din țară trebuie să fie la curent cu noile modificări. Aceștia au parte de o veste mai puțin bună din partea autorităților. Permisul de conducere al acestora poate fi anulat în mai multe condiții. Cei care nu au mai condus de o perioadă mai lungă de doi ani trebuie să știe de o nouă modificare a Codului Rutier.

Mulți români dețin permisul de conducere și au dreptul de a se urca la volan. Însă, există și persoane care nu și-au mai exercitat acest drept pentru un timp îndelungat.

Modificări ale Codului Rutier

În acest fel, potrivit noului Cod Rutier, există mai multe situații în care permisul de conducere se poate suspenda. Conform noii legislații în vigoare, există și cazuri în care dreptul de a conduce al șoferilor poate fi revocat.

Hotărârea de a anula un permis auto poate fi luată numai de instanțele de judecată și autoritățile competente. De cele mai multe ori, această situație survine în momentul în care șoferul a comis infracțiuni cu un grad ridicat de gravitate.

Permisul de conducere, în pericol

Autoritățile intervin în momentul în care acțiunile conducătorilor auto au pus în primejdie siguranța cetățenilor. Există mai multe acțiuni ale acestora care se pot sancționa prin anularea permisului auto. Este vorba despre:

  • nerespectarea regulilor de circulație;
  • conducerea unui vehicul sub influența alcoolului;
  • conducerea unui vehicul fără permisului de conducere corespunzător categoriei;
  • conducerea unui vehicul care nu are drept de circulație în România, etc.

Anularea permisului de conducere

De asemenea, un alt aspect pe care trebuie să îl cunoască șoferii din România este acela că permisul auto poate fi anulat dacă aceștia suferă de anumite probleme de sănătate.

Cu toate acestea, în legislația de la noi din țară nu este prevăzută nicio situație în care permisul ar trebui suspendat dacă șoferul nu a mai condus un timp îndelungat.

În acest fel, dacă se întâmplă ca unii români să nu își fi exercitat dreptul de a conduce pentru un timp îndelungat, aceștia nu riscă să rămână fără carnetele de conducere. Însă, un aspect pe care trebuie să îl cunoască aceștia este faptul că permisul trebuie schimbat la fiecare zece ani.

Ce spun experții

Unul dintre cei mai cunoscuți experți în conducere defensivă, Titi Aur, este de părere că șoferii ar trebui să efectueze periodic un mic curs de recapitulare a cunoștințelor rutiere.

„Nu doar cei care urcă la volan o dată la câțiva ani, ci și cei care conduc zilnic ar trebi să facă o dată la câțiva ani un curs de conducere și legislație auto. Așa cum la muncă se face anual Medicina Muncii, la fel ar trebui făcut și în cazul conducerii unei mașini.

Astfel, șoferii află noutățile legislative, le sunt reamintite noțiunile de bază privind siguranța rutieră, acordarea primului ajutor, reguli de comportament în trafic. Iar asta va duce la o creștere a conștientizării pericolelor și o mai mare responsabilitate”, sunt declarațiile oferite de Titi Aur, conform dailybusiness.ro