Infofinanciar > Info > Noile propuneri la nivelul UE. Mașinile mai vechi de 15 ani, bune de pus în ramă
Info

Noile propuneri la nivelul UE. Mașinile mai vechi de 15 ani, bune de pus în ramă

Masina sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Protejarea mediului este un aspect important. Care trebuie să fie luat în calcul de fiecare dintre noi. Pe această idee merg și noile directive UE, ce au în vedere eliminarea pe cât posibil a poluării. Dar, noile propuneri ar putea pune bețe în roate multor români. Deoarece mașinile mai vechi de 15 ani cu defecțiuni ar putea fi interzise la nivelul blocului comunitar.

Mașinile reprezintă una dintre cele mai mari surse de poluare. Astfel, majoritatea reglementărilor ce vizează protejarea mediului fac trimitere la acest sector. Astfel, o nouă propunere legislativă a UE a stârnit controverse.

Noile propuneri la nivelul UE

Comisia Europeană a venit cu noi propuneri ce vor avea un impact semnificativ pentru majoritatea cetățenilor. Proprietarii de mașini vor avea de suferit deoarece va fi introdus la nivelul legii un nou termen de „vehicul rezidual”. Acesta face referire la mașinile mai vechi de 15 ani, care prezintă diferite defecțiuni.

Astfel, reparațiile pentru mașinile mai vechi de 15 ani ar putea fi interzise în UE. Măsurile de acest fel sunt justificate prin inițiativele europene luate în lupta împotriva schimbărilor climatice. Potrivit Comisiei, emisiile provenite de la mașinile mai vechi sunt mai mari decât cele provenite de la vehiculele noi.

Reducerea emisiilor din transporturi

La nivelul UE au fost setate niște obiective extrem de ambițioase cu privire la protejarea mediului. Principalele măsuri au în vedere reducerea pe cât posibil a emisiilor provenite din transporturi. Care sunt cauzate de mașinile pe combustie internă. În Europa, se dorește ca acest tip de mașini poluate să fie eliminate din circulație treptat. Iar acestea să fie înlocuite cu mașini electrice sau cu alt tip de motoare mai puțin poluante. O astfel de măsură face parte din programul UE „Fit for 55″. Care vizează reducerea emisiilor legate de transporturi cu 55% până în 2030.

Astfel, cetățenii UE vor fi puternic afectați. Toți cei care conduc o mașină mai veche de 15 ani vor fi nevoiți să renunțe la ea. Astfel, vehiculele fabricate mai târziu de 2009 vor fi interzise. Potrivit măsurii, dacă aceste vehicule vechi se defectează, ele nu vor mai putea fi reparate. În schimb, oamenii în această situație vor fi nevoiți să cumpere o mașină nouă.

Îngrijorări în industria auto

Inițiativele controversate ale Comisiei Europene au fost puternic criticate. Mai ales la nivelul industriei auto, unde reprezentanții se tem de consecințele ce vor apărea. Care pot fi de la scăderea profitului la pierderea a milioane de locuri de muncă. Așadar, această veste este tragică și pentru fanii mașinilor clasice. Ale căror automobile ar ajunge doar piese de colecție.

Momentan aceste măsuri se află la stadiul de propunere. Nu este clar dacă planurile Comisiei vor fi într-adevăr aplicate. În acest sens, propunerea legislativă trebuie să fie mai întâi aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, conform NewsWeek .