Info

Noi declarații ale lui Marius Budăi! „Pensiile nu se majorează pentru toată populația la fel”

realitatea.net
Sursa foto - Realitatea.net

Majorarea pensiilor a devenit un subiect din ce în ce mai proeminent pe masa discuțiilor din Coaliția de Guvernare. PNL și PSD au avut mai multe viziuni asupra sumelor pe care le vor primi pensionarii din România.

Totuși, Marius Budăi a ridicat astăzi ipoteza ca pensiile să fie majorate în mod diferit. Partidul Social Democrat vrea majorarea cu 10%-12% a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023 și un ajutor suplimentar pentru cei din categoriile vulnerabile.

PNL și PSD nu au dat semne că se vor înțelege asupra variantei optime de majorare a pensiilor. Liberarii au subliniat clar că social-democrații vor să-și facă deja campanie electorală pe spatele românilor. Ei cred că cele 11% procente de creștere vor fi date acum și crescute și mai mult când va ajunge premier Marcel Ciolacu.

Reprezentanți din PNL consideră că membri PSD vor să dea ajutoare sociale din luna mai, atunci când ar fi așteptată rocada la guvernare. Totuși, cei din urmă menționați, au declarat că nu ar fi un spațiu bugetar pentru a oferi o majorare de 15% pentru toți pensionarii, iar acest lucru nu ar fi just, pentru că măririle s-ar înregistra tot pentru cei care au deja pensii confortabile.

Ce a declarat Marius Budăi?

Marius Budăi consideră că PNL atacă nejustificat propunerile PSD și că nu există ipoteza conform căreia pensiile vor fi majorate din nou, când Marcel Ciolacu va fi premierul României.

”Nu pot să nu observ cu tristețe cum colegi de-ai noștri, din coaliție, când PSD aloca majorări de alocații, de salariu minim, de salarii și de pensii, le numeau pomeni electorale. Așa le spuneau atunci. Că dacă PSD dă majorare de pensie, este o pomană electorală. Acum, licitează pe necazul părinților și al bunicilor noștri. Este condamnabil așa ceva. Este hilar să spui că vrem noi să împărțim 12 procente acum, să dăm 3 procente mai târziu, când vine Ciolacu premier, nu discutăm în astfel de termeni despre necazul, despre supărarea și sărăcia părinților noștri. Trebuie să ne îngrijim foarte mult de categoriile vulnerabile. Orice este de licitat pe lumea aceasta, dar nu necazul și supărarea și tristeților acestora”, a transmis Marius Budăi, pentru Antena 3.

Social-democrații consideră că bugetul alocat pentru majorarea pensiilor trebuie să fie raportat diferit, în funcție de categoria în discuție. Ei își doresc cu orice preț ca părțile vulnerabile din România să aibă un ajutor real din partea statului.

,,Noi venim cu o anvelopă bugetară, în jur de 15 miliarde de lei, cu care putem asigura această majorare de 15% pe care o cer colegii noștri, însă împărțită într-un mod în care, noi, social-democrații, o vedem puțin altfel într-o perioadă de criză. Să acordăm o majorare a valorii punctului de pensie pentru toată lumea într-un procent de cel puțin 10 la sută. Dar într-o perioadă de criză noi trebuie să ne îngrijim foarte mult de categoriile vulnerabile. Eu nu cred că pentru un pensionar care are pensia de peste 10.000 de lei, și vorbim de pensii de contributivitate, va fi aceeași greutate în această iarnă cum este pentru un pensionar, apropo, 1,3 de pensionari seniori din România iau pensie de 1000 de lei” a mai adăugat Budăi.

Pensii mai mari pentru cei vulnerabili

Marius Budăi vede o opțiune potrivită majorarea pensiilor în mod diferențiat, astfel încât categoriile vulnerabile să se bucure de o echitate socială. Conform acestuia, propunerea PNL i-ar ajuta mai mult doar pe cei cu pensii deja ridicate.

,,Mărim veniturile astfel încât să ieșim cu toții cu bine din iarnă. Eu cred că trebuie să ne îndreptăm atenția spre aceste categorii vulnerabile, în această perioadă grea. Nu vorbim decât de o majorare diferențiată a veniturilor, nu a pensiei, mărim veniturile astfel încât să ieșim cu toții cu bine din iarnă. Nu putem discuta că unii să iasă din iarnă și pe alții să îi lăsăm la marginea societății. Aceasta este viziunea social-democrată. Asta înseamnă, până la urmă, solidaritate socială. Nu descurajăm contributivitatea, facem majorare pe valoare de punct de pensie, dar majorăm veniturile diferențiat, așa cum bine a explicat președintele partidului, Marcel Ciolacu.”

Ministrul Muncii crede că singurul mod prin care se va definitiva un plan corect pentru toți pensionarii României este o colaborare între Executiv, Legislativ și parteneri sociali.

,,În calitate de Ministru al Muncii, am convocat, prin direcția de dialog social, o primă discuție cu partenerii sociali în cadrul Ministerului Muncii, după care miercuri urmează să decidă premierul exact, că avem un Consiliul Național tripartit, și așa este bine atunci când iei decizii, să discuți cu toți cei implicați, astfel încât Executivul, împreună cu Legislativul și partenerii sociali să luăm decizia definitivă”, a concluzionat Marius Budăi.