Infofinanciar > Info > Noi amenzi pentru șoferi. Ce nu trebuie să faci niciodată la volan
Info

Noi amenzi pentru șoferi. Ce nu trebuie să faci niciodată la volan

bord Credit imagine: leasingsh.ro

Este lege. Șoferii trebuie să fie întru totul transparenți cu kilometrajele mașinilor lor. Conform unei legi care tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial, orice șofer se obligă să repare odometrele defecte; de asemenea, celebrul act de a da înapoi kiloemtrajul unei mașini își va atrage după sine sancțiuni serioase.

Legea 142/2023 va intra în vigoare de luni, după ce a trecut prin toate etapele de aprobare, promulgare și publicare. Conform acesteia, kilometrajele indicate de odometrele tuturor mașinilor vor fi înregistrate pe o platformă administrată de Registrul Auto Român (RAR). De asemenea, conform textului legislativ, „este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”.

Ce fapte intră în categoria manipulării de odometru

Conform noii legi, manipularea odometrului se referă la modificarea intenționată și în același timp neautorizată a kilometrajului real al unei mașini. Mulți români practică acest lucru pentru a-și vinde mașina la un preț mai avantajos, ajungând efectiv să-și înșele cumpărătorii. Totodată, ei își modifică odometrul pentru a evita să-și ducă mașina uzată la cazat.

De asemenea, șoferii români sunt obligați prin lege să își repare sau înlocuiască odometrul, în cazul în care acesta nu mai funcționează corespunzător. Deși varianta inițială a proiectului de lege propunea până la un an de închisoare sau amendă, în prezent, textul din Monitorul Oficial nu stipulează sancțiunile precise pe care un șofer găsit vinovat de aceste fapte le va primi.

Un alt lucru care trebuie avut în vedere de șoferii români este acela că trebuie să-și înregistreze mașina la Registrul Auto Român (RAR). În cazul în care vrei să-ți vinzi mașina, trebuie să faci o solicitare pentru a obține un certificat RAR, care arată istoricul odometrului vehiculului. Acest certificat se obține după plata unei taxe și este valabil timp de 60 de zile de la data la care acesta este eliberat. De asemenea, este obligatoriu să prezinți acest certificat unui eventual cumpărător.

Situații excepționale în vânzarea de vehicule

În lipsa unui certificat eliberat de Registrul Auto Român, vânzătorul tot trebuie să-i dovedească viitorului cumpărător că mașina are un odometru nemodificat. Spre deosebire de certificat, documentul pe care-l poți transmite cumpărătorului pentru a atesta veridicitatea poate fi obținut în mod gratuit. Este posibil să fie aduse amendamente acestui text de lege, dat fiind că în momentul de față sancțiunile stipulate au rămas doar în primul draft al proiectului legislativ. Informațiile publicate în Monitorul Oficial au fost preluate de avocatnet.ro.