Infofinanciar > Info > Nivelurile salariale din România. Domeniile în care se câștigă cele mai mari sume
Info

Nivelurile salariale din România. Domeniile în care se câștigă cele mai mari sume

Posibilă creștere a salariilor angajaților din București
sursa foto arhiva

Piața muncii din România este plină de oferte de locuri de muncă. Cei care sunt interesați de un nou job pot aplica la diverse companii, care le oferă multe oportunități. Dar, nivelul salarial a fost mereu un subiect tabu în țara noastră. Chiar și angajatorii așteaptă momentul oportun pentru a discuta despre aceste aspecte.

Transparența salariilor este importantă. Pentru ca anumiți oameni să fie motivați să se îndrepte spre o anumită companie sau domeniu. Așadar, potrivit datelor unei platforme, anumite sectoare de activitate se bucură de sume destul de mari de bani.

Salariile din România

Potrivit datelor, cele mai mari salarii din România se regăsesc de cele mai multe ori în domeniul IT. Acest lucru este susținut și de cifrele acestei platforme, care reprezintă un spațiu în care angajații își pot expune experiențele la locurile de muncă. Așadar, datele ne arată că cele mai mari salarii pe care angajații le-au transmis pe platformă se regăsesc în domeniul IT. Cea mai mare sumă ajungând până la 33.000 de lei net lunar.

Locul doi al celor mai mari remunerații este câștigat de angajații care activează în domeniul Energiei. Cel mai mare câștig transmis în cadrul platformei se ridică a 17.700 de lei net. De asemenea, locul trei aduce în prim plan producția. Cea mai mare sumă transmisă din acest domeniu a fost de 16.500 de lei net lunar.

Transparentizarea salariilor

Datele salariale au fost comunicate de o platformă cu o mare comunitate de angajați. Iar utilizatorii au posibilitatea de a comunica transparent salariile pe care le primesc. Așadar, a fost centralizate datele din 2022 și din 2023. În acest sens, salariul minim net în IT a fost de 2.650 de lei în 2023. Sumă în creștere față de nivelul de 2.400 de lei din 2022. De asemenea, salariul mediu s-a situat în jurul valorii de 7.654 de lei. Suma maximă primită de un angajat a urcat până la 33.000 de lei net.

La nivelul energiei, salariul minim a crescut substanțial în anul precedent față de 2022. Anul trecut, angajații din acest sector s-au bucurat de o sumă de 2.690 de lei, față de 2.350 de lei în 2022. Salariul mediu în 2023 s-a situat la 6.860 de lei. De asemenea, suma maximă a fost de 17.740 de lei. La nivelul producției, salariul minim în 2023 a fost de 2.050 de lei. În schimb, suma medie primită de angajați s-a ridicat la 4.410 lei. Iar cea mai mare sumă s-a situat la 16.500 de lei.

Salarii în creștere

Potrivit analizei datelor, anul precedent a adus o creștere salarială importantă față de 2022. Lucru care poate reprezenta un efect al deficitului de candidați de pe piața muncii.

„Analiza noastră ne arată că salariile au crescut în 2023 în toate domeniile și pe toate segmentele valorice. Astfel, deficitul de candidați din piață determină angajatorii să facă și mai multe eforturi în găsirea oamenilor potriviți, iar această situație vine la pachet și cu o calibrare mai bună între profilurile acestora și așteptările salariale pe măsură. Totodată, modificarea anuală a indicelui prețurilor de consum a pus și poate pune o presiune și mai mare pe creșterile salariale” a spus Costin Tudor, CEO și fondator al Undelucram.ro, conform Economica .